19 februari 2022

Vrijwilligers, het cement van onze samenleving

2022-01-08 CDA  Alphen-Chaam
2022-01-08 CDA Alphen-Chaam

Laat ik mij eerst even voorstellen. Ik ben Willem Kriellaars, getrouwd met Marjon en wij wonen inmiddels met veel plezier, samen met Jasper, ruim 27 jaar in Alphen.

 

Na een werkzaam leven van ruim 42 jaar ben ik vervroegd met pensioen gegaan. Daardoor heb ik inmiddels de nodige vrije tijd en ben dat gaandeweg gaan invullen met de dingen die ik zelf echt leuk vind om te doen. Zo ben ik al gedurende een aantal jaren trouwambtenaar binnen de ABG-gemeente en ben daarnaast als vrijwilliger actief, achtereenvolgens bij Vluchtelingenwerk Nederland, Effe Buurten en op dit moment als lid van de Adviesraad Sociaal Domein in Alphen.

 

Op deze manier raakte ik steeds meer betrokken bij datgene wat zich afspeelt in onze samenleving op het sociale vlak en heb in de praktijk ervaren wat het belang is van de vrijwilligers in onze gemeente. Het meest aansprekende voorbeeld hiervan is Effe Buurten. Dit initiatief van wijlen Corry Janssen-Janssen (CDA) is inmiddels niet meer weg te denken uit de samenleving van Alphen-Chaam. Twee dagdelen per week kunnen inwoners aanschuiven voor een bakje koffie of thee. Geen verplichting, niets moet en alles mag. Lief en leed wordt daar gedeeld ongeacht geloof, afkomst, leeftijd of status. Gevraagd en ongevraagd helpen mensen elkaar met een fiets, een klusje, een advies of even de smartphone instellen. In de Coronatijd waar eenzaamheid dreigde, vonden de inwoners hier hun veilige huiskamer. Laagdrempelig, veilig en behulpzaam. Zonder vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn.

 

Het mag duidelijk zijn dat het maatschappelijke belang van verenigingen, Effe Buurten, een moderne bibliotheek, laagdrempelige maatschappelijke ondersteuning en gewaardeerde vrijwilligers belangrijke pijlers zijn voor een moderne, aangename en sociale samenleving. Modern, omdat de digitalisering niet meer is weg te denken maar ook extra aandacht vraagt voor de ouderen en sociaal zwakkeren. Het is die samenleving waar het CDA voor staat en waar ik mij graag als raadslid namens het CDA voor wil inzetten.

 

Doet u mee? Stem dan op het CDA. Want alleen door samen te werken zorgen wij voor balans in de samenleving.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.