21 oktober 2020

Arbeidsmigranten: goede omstandigheden hoger op agenda

Als CDA-fractie vinden we dat arbeidsmigranten recht hebben op een goede werk- en leefomgeving en dit ook zeker verdienen. Dit vinden wij ten alle tijden belangrijk, maar nu met de Coronacrisis willen wij hier graag nog meer aandacht aan besteden. In de commissie AZ&C heeft ons commissielid Soekena Sabbar hier een punt over gemaakt. Op de agenda stond het aanbevelingsrapport van de landelijke commissie o.l.v. Emile Roemer die hier onderzoek naar deed. 

Als fractie hebben we de afgelopen periode regelmatig berichten voorbij zien komen over hoe snel Corona zich verspreidt op de plaatsen waar arbeidsmigranten wonen. Het gaat vaak om kleinere woonruimtes waar veel mensen bij elkaar wonen en waar ook relatief veel reisbewegingen plaatsvinden. Deze mensen werken hard en zijn vaak werkzaam in de vitale sector, daarom moeten wij hen beschermen en als deze aanbevelingen daar aan bijdragen, willen wij deze graag een plek geven in het Astens beleid dat we nu hebben.

Wij lezen dat de impact van de aanbevelingen worden beoordeeld op het beleid dat we hebben in onze gemeente, maar toch hebben we al een aantal vragen voor de wethouder. We lezen ook terug dat het nog de vraag is of de aanbevelingen worden overgenomen door het kabinet, maar willen graag weten van de wethouder:

  • Hoe kijkt de wethouder tegen deze aanbevelingen, wat is zijn meningen hierover?
  • Zijn er opvallendheden waar wij in onze gemeente echt nog in moeten veranderen, gezien deze aanbevelingen?
  • Hoe denkt de wethouder deze aanbevelingen te kunnen implementeren in onze gemeente? Heeft de wethouder al ideeën hoe we dit kunnen overnemen en wat er voor gedaan moet worden?

Het doel van het aanjaagteam is om de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. Daar willen wij ook graag meer aandacht aan besteden en daarom hopen we dat er serieus wordt gekeken naar deze aanbevelingen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.