CDA bekendmaking lijsttrekker
09 oktober 2018

CDA stelt vragen omtrent Wmo en jeugdhulp cliëntervaringsonderzoeken

In de commissievergadering van oktober heeft Soekena Sabbar, namens onze fractie, vragen gesteld over de zogeheten cliëntervaringsonderzoeken. De Wmo en Jeugdhulp verplichten gemeenten om jaarlijks te meten hoe cliënten de kwaliteit van de Wmo en jeugdhulp ervaren. De gemeente Asten heeft de GGD Brabant- Zuidoost gevraagd onderzoek te doen naar deze cliëntervaring.

In de rapportage die in de commissie is behandeld worden de belangrijkste resultaten beschreven van het onderzoek. De rapportage geeft aan dat veel clienten de Jeugdhulp waarderen en dat ze tevreden zijn met de manier waarop zij door consulenten zijn geholpen. Desalniettemin viel op dat de responsie op de enquetes erg laag waren. Bij jeugdhulp heeft slechts 34% gereageerd. Soekena Sabbar: “Wat zegt de lage respons over het onderzoek? Geven de gepresenteerde cijfers wel eigenlijk een goed beeld?”. Ook andere partijen hadden daar vragen over.

Kan het onderzoek wel gezien worden als geslaagd? De reactie van de wethouder was dat het aantal reacties in haar ogen niet slecht is in vergelijking met onderzoeken elders en in vergelijkbare gemeenten. Desalniettemin vond ze het een terechte vraag, en gaf ze aan de opmerking mee te nemen bij toekomstige cliëntervaringsonderzoeken, dat er op zoek moet worden gegaan naar manieren om de responsie te verhogen zodat er een meer duidelijk beeld komt van de cliëntervaringen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.