04 maart 2020

CDA tegen komst tweede megastal Heusden

Onlangs moest de gemeente een vergunning verlenen aan een rundveebedrijf met ruim 1.300 koeien. Tot ieders verbazing vraagt dezelfde investeerder, terwijl de ene locatie met veel moeite net is afgerond, alweer een nieuwe vergunning aan. Dit keer gaat voor een bedrijf met ruim 1.100 koeien op nog geen 200 meter afstand van het andere bedrijf. Opnieuw gaat het dus om een bedrijf dichtbij de kom van Heusden. Een groot aantal inwoners heeft op alle mogelijke manieren duidelijk proberen te maken, dat de eerste ontwikkeling al niet wenselijk was. En toch, wordt zonder blikken of blozen een nieuwtraject ingezet. Het is een trap na in de richting van al die bezorgde inwoners. Alsof er nul rekening wordt gehouden met de gevoelens en belangen van de Heusdenaren.

Zoals ook in diverse media naar voren is gekomen, maakt dit nogal wat los in Asten en dan met name in het dorp Heusden. Ook wij als CDA-fractie maken ons hier nadrukkelijk zorgen om. Bij de eerste aanvraag waren er al vragen over mogelijke overlast. Nu gaat het richting een verdubbeling van het eerdere aantal. Wat zouden deze locaties gezamenlijk wel niet voor effect hebben op de leefbaarheid, gezondheid van inwoners, maar ook bijvoorbeeld op de natuur? Dat de zorgen terecht zijn, is niet te ontkennen. Het is niet voor niets, dat dergelijke bedrijven in Nederland bijna niet voorkomen. In dit dichtbevolkte land is het zaak dat bedrijfsontwikkelingen in evenwicht en passend in de omgeving plaatsvinden. Dat is in deze situatie ver te zoeken.

De vraag komt natuurlijk naar boven of deze ondernemer de zorgen en frustraties van inwoners van de gemeente Asten begrijpt of wil begrijpen. Het is logisch, dat je als ondernemer kijkt naar het toekomstperspectief van jouw onderneming en om deze reden door wil ontwikkelen. Maar dit kan toch ook op andere manieren? Als CDA zijn wij er ons van bewust, dat er voldoende toekomstperspectief moet zijn voor agrarisch ondernemers. Maar wij zijn ons er ook van bewust, dat dit op een evenwichtigere manier moet gebeuren; bij schaalvergroting dient rekening te worden gehouden met de omgeving. Het opzoeken van de uiterste vormen van schaalvergroting is voor ons onwenselijk, helemaal in de buurt van dorpskernen.

Wat doet de politiek hieraan? In het oude bestemmingsplan was (nog) geen rekening gehouden met dit soort ongekend grote bedrijven, waardoor uiteindelijk de vergunning voor het bedrijf aan de Slobeendweg moest worden verleend. De Astense politiek is unaniem over de toekomst: wij willen dit soort ontwikkelingen onmogelijk maken zeker in de buurt van dorpskernen. Jarenlang ervoeren inwoners van Heusden overlast van een pluimveebedrijf aan de Antoniusstraat. In goed overleg met die ondernemer is hier een oplossing voor gevonden. De gemeente heeft hier net als de provincie in geïnvesteerd, zodat het bedrijf een andere bestemming krijgt zonder geuroverlast. Het kan niet zo zijn, dat op de ene plek wordt geïnvesteerd in de verbetering van de leefbaarheid en er honderden meters verderop ontwikkelingen zijn, die daar dwars tegen ingaan. De leefbaarheid van een dorp, van onze inwoners gaat altijd voor op het individuele bedrijfsbelang. Als politiek, als CDA maken wij ons hier hard voor. Wat ons betreft komt er geen tweede megastal aan de Gezandebaan.

Namens de fractie CDA Asten-Heusden-Ommel, Jos Leenders

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.