13 mei 2020

Meer actie nodig tegen eenzaamheid in Asten

De fractie CDA Asten heeft op maandag 11 mei in de commissie Burgers gevraagd aan wethouder Spoor of de gemeente meer actie kan ondernemen tegen eenzaamheid onder zowel jongeren als ouderen, als gevolg van de Coronacrisis. Eenzaamheid kende voor deze crisis al een maatschappelijk groeiende trend, die door de Coronacrisisveel erger is geworden.

Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem dat al enkele jaren aandacht geniet van maatschappelijke instellingen. Ook gemeenten proberen een regierol op te zich te nemen om met dit thema aan de slag te gaan. In het licht van de Coronacrisis is de eenzaamheid onder ouderen en jongeren alleen maar toegenomen, zo concludeerden I&O Research in samenwerking met de Universiteit Twente (UT) eind maart al.

De fractie CDA Asten heeft ook signalen ontvangen van diverse maatschappelijke organisaties, zoals De Zonnebloem. Zij merken onder gasten dat eenzaamheid onder hun doelgroepen aan het groeien is. Een zeer zorgelijke ontwikkeling  die vraagt om actie, aldus gemeenteraadslid Daniël van Schijndel: “onlangs waarschuwde de GGD nog dat  eenzaamheid zeer schadelijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid, op de lange termijn. We zien nu al veel ouderen worstelen met eenzaamheid, en als gemeente is het noodzakelijk om een regierol op dit maatschappelijk thema te pakken”. 

De fractie wil dat eenzaamheid wordt meegenomen in de uitvoeringsagenda sociaal domein 2020, die maandag geagendeerd stond in de commissie Burgers. In die agenda worden de doelen en plannen voor het komende jaar vastgelegd, op gebied van zorg en welzijn. Een algehele aanpak tegen eenzaamheid ontbreekt daarin. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.