19 november 2022

Motie starterslening: nieuwe actie nodig om starters te helpen

Bij de begrotingsbehandeling in november 2023 heeft de CDA-fractie een motie ingediend over de starterslening. Geert blikt hier op terug in een paar vragen: 

Geert, bij de begroting hebben we een motie ingediend omtrent de starterslening. Wat was het doel van deze motie?
"Met deze motie wilden we ervoor zorgen dat de starterslening beter gebruikt kan worden door onze starters. Momenteel kunnen starters alleen gebruik maken van de starterslening als de koopsom van de woning maximaal € 250.000 bedraagt. In de praktijk blijkt dat de koopsom van starterswoningen in de meeste situaties hoger is. Hierdoor kan de starterslening deze starters niet het gewenste steuntje in de rug geven. Om deze reden hebben wij een motie opgesteld om het maximaal gestelde bedrag voor de koopsom te verhogen naar de NHG-grens (momenteel € 355.000). Hierdoor kunnen veel meer starters in aanmerking komen voor de starterslening."

Hoe is de motie tot stand gekomen? 
"Eerder is de starterslening in 2021 al verruimd door een motie van ons. We merkten toen dat de starterslening met de toen geldende voorwaarden niet werkte doordat het maximaal te lenen bedrag te laag was. De maximaal te lenen bedragen zijn vervolgens verruimd voor zowel bestaande als nieuwe woningen. Daarnaast hebben wij toen ook aangegeven dat we nauwlettend de ontwikkelingen in de markt zouden volgen en erop toe zouden zien dat de starterslening blijvend goed zou werken. Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat de starterslening nog niet voldoende ondersteuning bood. Ook de VVD had deze gedachte en daarom hebben we besloten gezamenlijk een motie op te stellen. Andere partijen dienden deze ook mee in en uiteindelijk werd de motie in de raadsvergadering unaniem gesteund."

Wat kunnen we nog meer doen om starters te gaan helpen?
"Om te beginnen is het met name belangrijk dat er voldoende nieuwe betaalbare starterswoningen worden gerealiseerd. Daarnaast kunnen wij als gemeente ook andere maatregelen nemen om starters te helpen. Zo kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het hanteren van een anti-speculatiebeding. De gemeente is momenteel bezig met het opstellen van een woonvisie, waarin breed wordt gekeken naar de ontwikkelingen rondom wonen. De woonvisie is een goed instrument om aan te geven welke maatregelen genomen moeten worden om starters in onze gemeente te helpen. Wij zullen daarom in de gaten houden hoe dit hierin betrokken wordt."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.