14 januari 2020

Neem verbod op gebruik lachgas op in APV

De fractie CDA Asten heeft op maandag 13 januari jl. in de commissie Burgers gevraagd aan wethouder Spoor of het mogelijk is om een verbod op lachgasgebruik in de openbare ruimte in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Asten op te nemen.

Het gebruik van lachgas heeft onder jongeren de afgelopen jaren een enorme toevlucht genomen. Aangezien het een legaal verkrijgbaar middel is, dat vaak in de gezondheidszorg wordt gebruikt, is het lastig voor BOA’s en politieagenten om op het gebruik onder jongeren ervan te handhaven. Met een toevoeging in de APV moet dat wel mogelijk zijn. Staatssecretaris Blokhuis kondigde onlangs de intentie aan om met een landelijk verbod op gebruik en bezit van lachgas te komen. Het is echter nog allerminst zeker of dat er wel komt. Hij riep onlangs gemeenten op om daarom zelf alvast actie te ondernemen.

Meerdere gemeenten in het land (o.a. bijvoorbeeld Helmond, Veldhoven) hebben inmiddels in hun APV geregeld dat het bezit en gebruik ervan verboden is. Een goed voorbeeld, vind de CDA-fractie.

Gemeenteraadslid Daniël van Schijndel: “onlangs waarschuwde de GGD nog dat het gebruik ervan zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid, op korte en lange termijn. We zien nu al op veel plekken lachgaspatronen liggen in de openbare ruimte. Dat vraagt dus om actie want nu is handhaving in Asten hierop simpelweg niet mogelijk”.

De CDA-fractie wil daarmee ook gehoor geven aan de oproep van de gemeente Someren om in regionaal verband samen te werken op dit dossier, om ‘lachgastoerisme’ te voorkomen. “Een helder signaal van onze buren want zij zijn niet de enige die met dit vraagstuk geconfronteerd worden”.

Wethouder Janine Spoor heeft positief gereageerd, en aangegeven dat ze de optie wil onderzoeken. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.