28 oktober 2020

Raadsbrede meerderheid voor initiatiefvoorstel religieus erfgoed

De fractie CDA Asten maakt zich grote zorgen over de toekomst van het religieuze erfgoed in Asten. De Franciscusparochie kampt al enige tijd met dalende inkomstenbronnen vanwege het feit dat het kerkbezoek ook in de regio al jaren afneemt. Door het Rijk worden nu middelen beschikbaar gesteld aan gemeenten om pro-actief na te gaan denken over een nieuwe invulling van het religieuze erfgoed. Het CDA, Leefbaar Asten, PGA en D66 willen dat ook de gemeente Asten hiervoor een subsidie aanvraagt. Een initiatiefvoorstel van de CDA-fractie daarover is met een raadsbrede meerderheid aangenomen door de raad op 27 oktober jl. 

Religieus erfgoed is een thema dat steeds actueler begint te worden. Al sinds de jaren zeventig daalt het aantal kerkbezoekers in Nederland en veel kerken sloten sindsdien hun deuren. Zo is er sinds 1975 een einde gekomen aan het bestaan van ruim 1300 kerken. Hiervan kregen 1000 gebouwen een nieuwe bestemming, 300 gingen tegen de vlakte. Hiertussen zaten ook waardevolle gebouwen, en wat eenmaal weg is, komt nooit meer terug. Ook in Asten, en in de rest van de regio, is in het verleden al enkele malen een kerk of monument met religieuze betekenis van bestemming moeten veranderen. 

Het kabinet is daarom recent gekomen met geld en plannen om bestaande kerkgebouwen te beschermen. Minister van Engelshoven (OCW) roept gemeenten op met een zogeheten 'kerkenvisie' te komen. Daarin komt dan te staan in welke staat de kerken verkeren en of er sprake is van leegstand, maar vooral ook over hoe het toekomstig gebruik er uit kan komen te zien. In veel gemeenten worden deze visies momenteel opgesteld, ook in Noord-Brabant. Meerdere partijen, zoals ook Bisdom, Monumentenhuis Brabant en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), roepen gemeenten op om massaal gebruik te maken van deze subsidiemogelijkheid en deze bij het Rijk aan te vragen om met de materie aan de slag te gaan. In de raadsvergadering van dinsdag 27 oktober is de de fractie van het CDA daarom met een initiatiefvoorstel gekomen. Het voorstel is mede-ingediend met de fracties PGA, D66-HvA en LA en werd met raadsbrede meerderheid aangenomen. 

Het initiatiefvoorstel vloeit voort uit een gedachte van gemeenteraadslid Daniël van Schijndel: “Met mij vragen veel Astenaren zich soms af of er over een aantal jaren nog wel een kerk is waar je je kinderen kunt laten dopen, of waar je van iemand die overleden is afscheid kunt nemen. Door het opstellen van een kerkenvisie kan op die vragen een antwoord komen ”. Van Schijndel beseft dat het om een gevoelig en emotioneel onderwerp gaat. “Iedereen heeft wel een bepaald gevoel bij een kerkgebouw, en dat maakt een discussie over de toekomst ervan lastig, maar niet minder noodzakelijk. Je ziet soms kerkgebouwen in het land die inmiddels zijn omgetoverd tot casino of erger. Ik wil kijken hoe we het religieuze erfgoed wat we nu hebben kunnen behouden en versterken”.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.