07 november 2019

Slim bezuinigen, beperkte lastenverhoging

‘Den Haag’ draagt steeds meer complexe taken over aan de gemeenten. Het idee is dat gemeenten dit beter en efficiënter kunnen uitvoeren, omdat gemeenten dichterbij de inwoners staan. Dat klopt misschien ook, maar het Rijk vergeet gemeenten hiervoor ook genoeg geld te geven. Als gevolg daarvan moeten gemeenten de komende jaren flink bezuinigen. Voor Asten geldt dat als we niets doen, wij over vier jaar een tekort hebben van ruim € 3.000.000 per jaar. Wij moeten nu dus handelen. Wat willen wij als CDA?

  • De helft van de bezuinigingen zoeken we binnen de gemeentelijke organisatie, bijvoorbeeld door kritischer te begroten. Deze maatregelen raken inwoners niet of nauwelijks.

  • Wij willen dat maximaal 10% van het benodigde bedrag wordt gerealiseerd door het verhogen van de woonlasten. Waarom wel een lastenverhoging? Omdat we anders genoodzaakt zijn om te bezuinigen op bijvoorbeeld goede zorg, mantelzorg, financiële hulp voor minima of op veiligheid. Voor ons als CDA zijn dit zaken, die de overheid simpelweg moet regelen. Daar hebben wij een lichte lastenverhoging voor over.

  • Er is eerder gesproken over een bezuiniging van 10% op de subsidie voor het Klok en Peel museum. Het museum staat goed bekend, veel schoolkinderen bezoeken het museum en er zijn veel vrijwilligers actief. Wij zien de meerwaarde van het museum. Als CDA ondersteunen wij daarom het voorstel om op basis van een ambitieonderzoek te kijken of en zo ja in welke mate er sprake kan zijn van bezuiniging voor het museum. Niet gehaast een beslissing nemen, maar op basis van een onderzoek nemen we in 2020 een besluit.

  • In de planning staan veel projecten zoals de herinrichting van straten, het aanleggen van fietspaden of het verfraaien van pleinen en parken. Door projecten uit te stellen in financieel moeilijke tijden besparen we ook geld. Als CDA maken wij een duidelijk keuze: projecten die de (verkeers)veiligheid ten goede komen of nodig zijn door klimaatsveranderingen moeten plaatsvinden. Andere projecten kunnen tijdelijk worden uitgesteld. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.