CDA bekendmaking lijsttrekker
06 augustus 2020

Soekena Sabbar: aan de slag met inclusie in Asten

Mensen kunnen om verschillende redenen worden uitgesloten van volwaardige deelname aan de samenleving. Bijvoorbeeld door een beperking, hun leeftijd, etnische herkomst, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Maar ook door armoede of laaggeletterdheid. Het werken aan een inclusieve samenleving vraagt daarom aandacht. Ook in Asten.

Ons commissielid Soekena Sabbar neemt hiervoor, samen met Gijs de Jong (D66/HvA) en andere partijen, het voortouw. Hoe kunnen we in Asten werken aan een inclusieve samenleving waarin we met elkaar praten i.p.v. over elkaar? Door het gesprek aan te gaan. Later in het jaar willen we een bijeenkomst hierover organiseren, samen met belangrijke maatschappelijke partijen zoals Onis Welzijn en de LEV Groep. 

Een paar vragen aan ons commissielid Soekena Sabbar:

Waarom een thema-avond discriminatie en racisme?
Wij leven hier in een mooi dorp waarbij allerlei mensen met verschillende culturen, godsdiensten, waarden en normen bij elkaar in een straat wonen. En ik streef ernaar dat onze inwoners de mooie dingen van elkaar gaan zien. Iedereen is anders en ik zou het mooi vinden als we eens vaker met elkaar in contact komen, wat vaker een ander aanspreken en meer over de ander te weten komen. Een voorbeeld; In ons dorp wonen vluchtelingen, maar wie zijn zij eigenlijk? Wat is hun verhaal? Wat brengt hun naar Asten en wat vinden en denken zij over onze gemeenschap? Dit geldt ook voor de arbeidsmigranten, Marokkanen, Turken, Albaniërs, Surinamers, etc. Allemaal hebben zij een verhaal en het zou mooi zijn als we die verhalen eens vaker uitwisselen met elkaar. We hebben een dorp met multiculturele aspecten en dat biedt kansen, dus daar moeten we trots op zijn en energie uit halen. Een van de mooiste uitgangspunten van het CDA vind ik persoonlijk solidariteit. Het CDA heeft als uitgangspunt dat er betrokkenheid moet zijn tussen de mensen. Een quote die mij erg aanspreekt luidt alsvolgt: ‘We leven niet alleen voor onszelf, maar we zijn pas mens door met elkaar te leven’. Daar wil ik kracht aan toe voegen en deze thema-avond lijkt mij een mooie eerste stap.

Is dit het belangrijkste op dit moment?
Er gebeuren op dit moment erg veel dingen in de wereld. De thema’s discriminatie en racisme hebben de afgelopen maanden, na het incident met George Floyd, geheel terecht erg veel aandacht gekregen. Ik was aanwezig bij de demonstratie in Eindhoven op 6 juni 2020, en die heeft veel indruk om mij gemaakt. Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel verschillende mensen bij elkaar gezien met 1 doel. Dat vond ik ontroerend en mooi om te zien en dat gaf mij de kracht om er ook in onze gemeente mee aan de slag te gaan. Ook hier in Asten kunnen wij van elkaar leren, naar elkaar luisteren en ons meer bewust zijn van het leven dat een ander leidt of de keuzes die een ander maakt.

Wat is het doel van de thema-avond?
Ik zou het heel mooi vinden om de verbinding op te zoeken. Mensen die elkaar op straat tegen komen en letterlijk langs elkaar af lopen om die een keer met elkaar in contact te brengen. Mensen kennis laten maken met elkaars cultuur, godsdienst, waarden en normen. Hier kan als resultaat een stuk begrip voor elkaar ontstaan en daar kunnen we met z’n allen verder op bouwen. En daarnaast vind ik het ook belangrijk dat mensen bewust worden van discriminatie en racisme. Mensen denken vaak dat het alleen in de grote steden gebeurt of in Amerika, maar het gebeurt overal. En ik ben benieuwd of het in Asten speelt en in welke mate. Daarnaast wil ik ook graag weten hoe onze inwoners over dit onderwerp denken en wat hun mening hierover is.

Heb jij ooit met discriminatie of racisme te maken?
Persoonlijk heb nooit het gevoel gehad dat ik anders ben behandeld door mijn afkomst, huidskleur, godsdienst of cultuur. Maar dat betekent niet dat ik er mijn ogen voor sluit. Ik blijf me bewust van het feit dat discriminatie en racisme overal voorkomt en mensen zich er niet altijd eerlijk over uit durven spreken. En dat maakt het thema ook zo ingewikkeld. Discriminatie en racisme zijn geen vaste gegevens die gemeten kunnen worden. Ze hebben alles te maken met emotie, gevoel en meningen en daarom kunnen we er altijd van blijven leren. En door met elkaar in gesprek te gaan en te blijven worden we ons alsmaar meer bewust.

Welke oplossingen zie jij voor dit probleem? 
Een directe oplossing heb ik niet en die zal ook nergens liggen. Een perfecte oplossing zal ook niet gevonden worden na een thema-avond. Echter zal deze thema-avond wel een mooie eerste stap zijn richting die oplossing die er wellicht zal komen in de toekomst. Ik ben erg voorzichtig, omdat het een complex onderwerp is. Het gaat veel om emoties en meningen en dat maakt het lastig, maar ook erg interessant en mooi.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.