08 oktober 2019

Update scholenplan Asten: de eerste stap

In de commissie Burgers van 7 oktober jl. hebben we als fractie stilgestaan bij de kredietaanvraag voor een nieuw schoolgebouw nabij het Varendonck-College. 

Vorig jaar werd met het vaststellen van het Strategisch Huisvestingsplan (SHP) een belangrijke stap gezet als het gaat om de huisvesting van het primair onderwijs. Na tientallen jaren lag er eindelijk een beleidsplan, waarmee de toekomst van het basisonderwijs in onze gemeente wordt vormgegeven. Nu staan we voor een nieuwe grote stap. Met dit voorstel vraagt het college de raad voor de eerste keer sinds het vaststellen van het SHP krediet beschikbaar te stellen voor een basisschool. Wij hebben bij dit voorstel de volgende opmerkingen geplaatst:

In onze optiek heeft het college gehandeld in lijn met het vastgestelde beleidsplan en verordening als het gaat om de voorlopige beoordeling van de ingediende aanvragen.Het SHP biedt de gemeente en schoolorganisaties de mogelijkheid om op een toekomstgerichte manier te werken aan het primair onderwijs in de gemeente Asten. Scholen krijgen een reële omvang, liggen verspreid in de gemeente en qua onderwijstype valt er iets te kiezen voor onze inwoners. Het SHP geeft schoolorganisaties ook de kans om in nieuwe gebouwen met lage huisvestingslasten onderwijs te bieden (want de gemeente betaalt de investeringen in duurzaamheid en de gebruiker van het schoolgebouw profiteert daarvan door lage energielasten). Dat betekent automatisch lage(re) kosten in de stenen en meer budget voor kwalitatief goed onderwijs.In een eerdere fase zijn vanuit de raad vragen gesteld over het benodigde budget. Met name bij de lage inschatting werden vraagtekens geplaatst. In dit voorstel zien we een reëler beeld: met oog voor de toegenomen bouwkosten, op basis van de laatste leerlingenprognoses en met de verwerking van alle duurzaamheidseisen. De sterke kostenstijging is een zorgpunt, ook in relatie tot de realisatie van andere schoolgebouwen op een later moment. Wij kunnen desondanks instemmen met het voorstel om de benodigde kredieten beschikbaar te stellen. Daarvoor hebben wij de volgende argumenten:

  1. De kostenstijgingen zijn het gevolg van ontwikkelingen, die niet in onze invloedssfeer liggen. Uitstel leidt mogelijk tot nog hogere bouwkosten in de huidige economie;
  2. In onze toekomstvisie hebben we vastgelegd, dat wij een aantrekkelijke gemeente willen blijven voor (jonge) gezinnen. De jeugd heeft de toekomst. Goed basisonderwijs is daarin van essentieel belang. Wij zien deze (noodzakelijke) investeringen daarmee niet alleen als een investering in het basisonderwijs, maar ook als investering in de toekomst van onze gemeente. Dat rechtvaardigt een substantiële investering; 
  3. Prodas voegt drie scholen samen tot een school. Twee van de drie scholen zijn ruim boven de maximale levensduur van 40 jaar. Met name de Bonifatiusschool en de Lambertusschool vragen om vervanging om modern onderwijs te kunnen bieden. Op het moment dat een schoolbestuur spreekt van sluiting van een school, dan lopen leerlingenaantallen mogelijk terug. Goed partnerschap vanuit de gemeente betekent ook, dat de gemeente meewerkt aan de realisatie van een nieuwe school, als in dit geval Prodas haar nek uitsteekt. Dat Prodas constructief meewerkt aan de realisatie van het SHP lezen wij terug in de brief, die door het bestuur aan ons is verstrekt. Als CDA-fractie willen wij het schoolbestuur van Prodas, leerkrachten en ouders van betrokken scholen en die aan dit proces bijdragen complimenteren met het proces tot dusver.

De gemeente investeert fors in de nieuwe Varendonckschool, ook als het gaat om duurzaamheid. Door de gemeente worden investeringen gedaan, die voor de schoolorganisatie renderen. Wij roepen Prodas dan ook op om op hun beurt maximaal te investeren in het nieuwe  schoolgebouw, zodat een school ontstaat die symbool staat voor hoogwaardig en toekomstgericht basisonderwijs en als voorbeeld dient voor regiogemeenten. Daarnaast vernemen wij wisselende geluiden als het gaat om het betrekken en meenemen van ouders in de plannen voor de nieuwe school. Het creëren van draagvlak onder ouders en hen meenemen in de uitwerking van het SHP zijn oproepen vanuit de raad geweest bij het richting de schoolbesturen bij het vaststellen van dat SHP. Die oproep doen wij nu opnieuw richting Prodas. Neem vragen en zorgen van ouders serieus. Betrek hen oprecht bij te maken keuzes, zodat ook een school ontstaat die past bij de wensen van ouders.

De gemeente Asten heeft eerder ingezet op brede scholen, zodat de kwaliteit van het onderwijs en een doorgaande leerlijn optimaal zijn. Wij houden daar als CDA aan vast en kunnen daarom ook instemmen met de investeringen die nodig zijn voor het IKC.

Met betrekking tot de school nabij het Varendonck is vanaf het begin de verkeerssituatie als mogelijke zorg benoemd. De verkeersveiligheid moet in onze optiek zijn gewaarborgd. In het voorstel zien wij dat een bedrag is opgenomen van 700.000 Euro. Wij nemen aan dat voor dit bedrag de noodzakelijke aanpassingen uitgevoerd kunnen worden. Bij de inrichting van de straat vragen wij het college om dit in nauw overleg te doen met het schoolbestuur, leerkrachten, ouders en buurtbewoners, zodat ook draagvlak ontstaat voor de nieuwe situatie. Een goede basisschool is gebaat bij een veilige omgeving.

Aan de raad wordt op dit moment gevraagd om met een aantal beslispunten in te stemmen, die direct te maken hebben met het beschikbaar stellen van krediet voor de bouw van de school bij het Varendonck. Op basis van onze inbreng concluderen we dat wij van harte instemmen met dit voorstel. Wij hopen als CDA-fractie dat wij in de nabije toekomst meer grote stappen kunnen zetten in het SHP

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.