05 februari 2021

Voorlopige uitkomst herverdeling gemeentefonds positief voor Asten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft de Raad voor het Openbare Bestuur (ROB) onlangs gevraagd advies te geven over het voorstel voor de nieuwe verdeling gemeentefonds. In de conceptrapportage lezen we bijzonder goed nieuws voor Asten, namelijk dat de verdeelsleutel Medicijngebruik niet meer zal worden toegepast.

In plaats hiervan zal gebruik van specialistische GGZ als maat voor gezondheid worden gebruikt. Het CDA in de Tweede Kamer heeft, op mede aandringen van de CDA fractie in Asten, eerder een motie ingediend omtrent het medicijngebruik in de gemeente Asten. Dit vanwege het verdeelmodel sociaal domein welke al jaren nadelig was voor de gemeente. De motie, waarin het kabinet werd verzocht het verdeelmodel hierop aan te passen, werd aangenomen door een kamerbrede meerderheid. 

Om dit te bewerkstelligen was jarenlange strijd nodig. Ook een compliment dus voor oud-wethouder Jac Huijsmans, die hiervoor jaren geleden al aandacht vroeg en diens opvolger wethouder Spoor. Ook dank aan medische specialisten, huisartsen en apotheker die ook jarenlang aandacht hebben gevraagd om deze onrechtvaardige verdeling uit de verdeling gemeentegelden te krijgen. Er was veel politieke samenwerking voor nodig, ook op lokaal niveau, maar dat het nu is gelukt is een groot succes.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.