05 november 2018

Waar hebben we dit jaar aandacht voor gevraagd?

Een korte les in gemeentelijke financiën. Gemeenten zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van geld uit Den Haag. Dat werkt met het ‘trap op, trap af’-principe. Geeft het Rijk veel geld uit, dan krijgen gemeenten meer geld en andersom. Deze regering geef minder geld uit. Dat heeft dus gevolgen voor het huishoudboekje van de gemeente Asten. We moeten opnieuw kritisch kijken, waar wij ons geld aan uitgeven. Maar we zitten niet stil. In de begroting 2019 zijn afspraken gemaakt over waar wij ons geld het komend jaar aan uitgeven. Wat mag u verwachten?

  • Veilige verkeerssituatie: het CDA pleit altijd voor verkeersveiligheid. En met resultaat. In 2019 en 2020 staat het volgende te gebeuren: herinrichting van de Beatrixlaan (veilig voor nieuw school), betere parkeervoorziening rondom het museum en sportpark ’t Root, herinrichting van de Prins Bernhardstraat, verbreden en verbeteren van het fietspad aan de Dijkstraat, een rotonde op de kruising Dijkstraat - Burgemeester Wijnenstraat, veilige fietspaden in Ommel (Oostappensedijk, Krannenvenweg – Marialaan).

  • Geen natte voeten meer?: het rioolstelsel in de Wilhelminastraat en de Heesakkerweg wordt aangepakt. Hierdoor neemt de kans op wateroverlast in het centrum van Asten en op de Hazeldonk af. Een jaar later gebeurt hetzelfde met de Voorste Heusden en de Patrijsweg. Ook het gebied rondom het Evenemententerrein wordt opnieuw ingericht, waarbij de opvang van regenwater een plek krijgt naast veilige fiets- en wandelpaden, recreatie en natuur. Maatregelen om de wateroverlast te verminderen maken onderdeel uit van plannen rondom duurzaamheid. Die plannen zijn breder, want we zijn ook bezig met zonnepanelenprojecten en energiezuinige straatverlichting.

  • Investeren in onze jeugd en het verenigingsleven: er komen concrete plannen voor nieuwe basisscholen aan de Beatrixlaan en op Loverbosch. Als alles volgens schema verloopt, dan staan er nieuwe scholen in 2020. In 2023 moet ook de renovatie van de Voordeldonkschool klaar zijn. De politiek neemt daarnaast in mei 2019 een besluit over de komst van een nieuw gemeenschapshuis

Naast deze ontwikkelingen starten we ook met de dialoog over ons toekomstige buitengebied (omdat meer agrariërs stoppen) en investeren we meer geld in de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Dit alles doen we met inwoners, want ook de gemeentelijke plannen voor meer burgerparticipatie en inspraak van inwoners krijgen meer vorm. Samen staan wij voor een duurzaam en vitaal Asten.

Fractie CDA Asten-Heusden-Ommel,

John Bankers
Jos Leenders
Susanne de Groot
Daniël van Schijndel
Geert van den Eijnde
Rico ter Voert
Soekena Sabbar

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.