27 mei 2020

Zorgen over financiële situatie Senzer door Coronacrisis

In de raadsvergadering van dinsdag 26 mei heeft de CDA fractie in Asten een amendement ingediend over Senzer. Het regionale werkbedrijf, onderdeel van zeven Peelgemeenten en Helmond, verkeert alenkele jaren in financieel zwaar weer. De Astense politiek maakt zich zorgen of de organisatie wel instaat is om de klappen van de Coronacrisis, en dan vooral de economische crisis die daarop zal volgen, kan opvangen.

Senzer verkeert al enkele jaren in financieel zwaar weer, en ondergaat momenteel een heftig verandertraject. Pas recentelijk zijn ze onder het financieel toezicht van de Provincie uitgekomen. Een positief teken, maar het werkbedrijf waar o.a. ook veel Astenaren gebruik van maken is beslist nog niet uit de gevarenzone. In deze coronacrisis maakt de CDA fractie zich zorgen over het werkbedrijf en de vraag of zij in de nabije toekomst sterk genoeg zijn om de (economische en financiële) klap op te kunnen vangen.

Bij een besloten raadsbijeenkomst voor raadsleden van alle gemeenten werd duidelijk dat Senzer de situatie nog in kaart aan het brengen is. Bij diezelfde presentatie gaven ze aan dat het pas in het najaar of 2021 duidelijk zal worden of financieel gezien Senzer de klap van de Coronacrisis kan opvangen. Dat is simpelweg te laat, zegt een meerderheid van de Astense gemeenteraad en heeft via een zienswijze nu gevraagd of Senzer eerder duidelijkheid kan verschaffen.

Gemeenteraadslid Daniël van Schijndel: ´We hebben begrip voor de lastige situatie waarin Senzer verkeert, maar het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. De precaire financiële situatie bij Senzer was al zorgelijk, maar we kunnen niet tot volgend jaar wachten voordat we duidelijkheid hebben. De organisatie van Senzer was tot voor kort wankel, het is nu belangrijk dat we werken richting stabiliteit. Ook voor de vele inwoners die een beroep doen op het werkbedrijf. Zij zijn ook niet gebaat bij een instabiele organisatie die worstelt met tekorten´. 

Het amendement zoals aangenomen is hier te lezen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.