Ouderen

❖ Meer ouderen dus meer mogelijkheden voor (pre)mantelzorgwoningen
Ook in de gemeente Asten is sprake van vergrijzing. Met een grotere groep senioren is het wenselijk om het woonbeleid daarop aan te passen. Dit helpt senioren een passende plek te bemachtigen en zorgt meteen voor doorstroming op de woningmarkt. Om die reden wil het CDA de mogelijkheden voor mantelzorgwoningen verruimen. Zo moet het mogelijk zijn om vooruitlopend op een hulpbehoevende situatie onder voorwaarden al een tijdelijke woning toe te staan bij een andere woning. Het CDA wil dat een nieuw college onderzoek doet naar verruiming van het beleid rondom mantelzorgwoningen.

❖ Investeer substantieel meer in preventief ouderenbeleid
Het CDA ziet graag dat er substantieel meer preventief ouderenbeleid komt, waarbij voeding en bewegen belangrijke delen uitmaken van het programma. Als senioren gezonder leven kan ook het noodzakelijke beroep op voorzieningen worden uitgesteld en kunnen zij een actieve bijdrage blijven leveren aan onze samenleving. Het is aan de gemeente om met seniorenverenigingen, zorg- en welzijnspartners te kijken naar mogelijkheden om een breed programma te ontwikkelen voor senioren

❖ Voorkom uitbuiting van kwetsbare ouderen
Financiële uitbuiting van oudere inwoners komt vaker voor. Het CDA wil dat de gemeente in overleg gaat met betrokken organisaties als de seniorenvereniging, lokale en regionale welzijn- en zorgorganisaties om een plan te maken over hoe dit probleem opgepakt kan worden.

❖ Vrijkomende basisschoollocaties: bouw voor een mix van jong en oud
Voor de ondergrond van de vrijkomende schoollocaties van de Bonifatiusschool, Lambertusschool en het Lover wil het CDA een mix van ten minste woningen voor starters en voor senioren met als doel ook hier starters op de woningmarkt een kans te geven en senioren de mogelijkheid te geven om een passende woning te vinden. Twee van de drie locaties lenen zich ook voor senioren, omdat deze locaties dichtbij (de voorzieningen in) het centrum zijn gelegen. Hier dient ruimte te worden gemaakt voor onze senioren.

❖ Bereik alle inwoners via meerdere communicatiekanalen
De dienstverlening van de gemeente Asten richting haar inwoners moet niet enkel gericht zijn op het digitale spoor, maar juist de verscheidene mogelijkheden aanbieden om voor iedere inwoner toegankelijk te zijn: binnenlopen op het gemeentehuis, loketfunctie in het nieuwe gemeenschapshuis en via social media.

❖ Passende zorgwoningen: proeftuin voor zorg en wonen voor senioren in Asten
In de gemeente Deurne is er een proeftuin, waarin zorgaanbieders, woningcorporaties en de gemeente onder gemeentelijke regie samenwerken bij het onderwerp zorgwoningen. Samen kijkt men hoeveel zorgwoningen er nodig zijn en welke zorgvraag er is onder inwoners. Op die manier staat de vraag van inwoners voorop en niet het afzonderlijke belang van een specifieke zorgaanbieder. Het CDA waardeert deze manier van werken en pleit voor een eigen proeftuin in Asten, zodat er nu en in de toekomst voldoende en passende zorgwoningen zijn.

❖ Voer het actieprogramma ‘Een tegen Eenzaamheid’ verder uit
De gemeente Asten heeft in 2020 het landelijke actieprogramma ‘Een tegen Eenzaamheid’ ondertekend. Hiermee erkennen wij als gemeente deze problematiek en maken er ook concreet werk van. Het lokale actieprogramma is opgesteld door de gemeente Asten, ONIS Welzijn en medewerkers van het Sociaal Team Asten. Het CDA wil dat bij deze aanpak ook nadrukkelijk(er) verenigingen en maatschappelijke partners zoals de Seniorenvereniging en de Zonnebloem worden betrokken. De aanpak van eenzaamheid gaat meerdere organisaties aan. Daarnaast pleiten wij als CDA voor meer budget voor maatjesprojecten om eenzaamheid te bestrijden én meer publieksgerichte campagne in de vorm van advertenties en folders, zodat eenzame inwoners een uitweg wordt geboden. 

❖ Maak van de gemeente Asten een dementievriendelijke gemeente
Het CDA wil dat er structureel werk wordt gemaakt van het concept Dementievriendelijke Gemeente. De gemeente moet meer doen om voorbereid te zijn op meer inwoners met dementie. Het gaat om meer bewustwording onder inwoners, communicatie en afspraken met lokale ondernemers. 

❖ Investeer in goede mantelzorg
Het steunpunt mantelzorg is enkele jaren geleden verdwenen na een bezuinigingsronde. Het ondersteunen van mantelzorgers is echt een taak van de gemeente. Het CDA wil daarom dat de gemeente met mantelzorgers in gesprek gaat over welke ondersteuning terug moet keren: of opnieuw het steunpunt mantelzorg in het leven roepen of op een alternatieve en vraaggerichte manier hulp bieden aan mantelzorgers. Daarbij moet aandacht zijn voor een gevarieerd pakket aan ondersteuning van mantelzorgers: informatie en advies, persoonlijke begeleiding, emotionele steun in de vorm van bijvoorbeeld lotgenotencontact, training en cursussen, vervangende zorg, financiële steun of hulpmiddelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.