15 februari 2017

Burgemeesters willen drugscriminelen rigoureus aanpakken

CDA Baarle-Nassau helemaal eens met verkiezingsprogramma.

Onze provincie staat bekend als het Walhalla voor drugscriminelen. Daarbij gaat het om ‘thuiskwekers’ maar ook om goed georganiseerde bendes, die niet terugdeinzen voor zwaar geweld en ook niet voor moord (‘afrekeningen’).   

Thuiskwekers hebben soms minder dan tien maar eerder enkele honderden hennepplanten, die zij op zolder, in schuurtjes en zelfs in kinderslaapkamers opkweken en oogsten. Het oogsten houdt in dat de planten worden ontdaan van bladeren en bloemtoppen. Deze worden gedroogd en gemalen, waardoor wiet (marihuana) ontstaat, of de harsachtige laag op de bloemtoppen wordt verwerkt tot hasj. Doorgaans houden thuiskwekers zich niet bezig met de verwerking. Zij werken veelal in opdracht van anderen en leveren hun oogst voor goed geld aan deze criminelen. Alleen al in Tilburg zou de jaarlijkse omzet van de wiethandel naar schatting op 800 miljoen euro liggen!  

In wiet gespecialiseerde drugsbendes hebben doorgaans een groot netwerk van thuiskwekers. Ze kunnen ook beschikken over professioneel opgezette wietkwekerijen met een capaciteit van duizenden hennepplanten. Drugsbendes houden zich ook bezig met het vervaardigen van geestverruimende pillen. De laboratoria waar zij deze drugs produceren kunnen zich overal bevinden: in woonhuizen, garages, bedrijfshallen, in stallen, etc. Hoe groter de productie, hoe meer chemisch afval. Dit afval wordt zonder enige scrupule gedumpt: in natuurgebieden, maar ook – zoals onlangs in Baarle – in het riool. Er zijn ook gevallen bekend dat het afval werd verspreid over landbouwgrond en dat het in speciaal aangepaste auto’s al rijdend op de openbare weg werd geloosd.  

De Commissaris van de Koning en de burgemeesters van de vijf grootste Brabantse steden willen dat de regering de ondermijnende drugscriminaliteit groots aanpakt. Het gaat volgens hen om een vorm van misdaad waarbij de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven zijn. In een gezamenlijke brandbrief vroegen zij de regering om voor de bestrijding daarvan jaarlijks 150 miljoen euro in een ‘strijdkas’ te storten en om het van criminelen afgepakte geld te gebruiken aan het bestrijden van de drugscriminaliteit. Zij bepleitten ook dat aanpak van ondermijning in het nieuwe regeerakkoord echte urgentie moet krijgen.  

Als het CDA in de nieuwe regering komt, wordt daar werk van gemaakt. Het CDA stelt in zijn programma voor de Tweede Kamer verkiezingen dat het Nederlandse drugsbeleid failliet is. “Veel coffeeshops en de achterliggende handel en productie zijn in handen van de zware, georganiseerde misdaad. De productie van synthetische drugs is fors toegenomen, met alle risico’s voor omwonenden, de volksgezondheid en de veiligheid. Hoe groot de belangen zijn, mag blijken uit de genadeloze afrekeningen die in het milieu plaatsvinden en de bedreigingen aan het adres van boeren, lokale volksvertegenwoordigers en bestuurders.”  

Legalisering biedt volgens het CDA geen enkele oplossing, omdat het overgrote deel van de in Nederland geproduceerde softdrugs bestemd is voor de export. Het leidt alleen maar tot een sterkere vermenging van boven- en onderwereld en een verdere normalisering van het drugsgebruik. Daarom kiest het CDA voor een harde aanpak van de illegale handel in drugs, straatverkoop en illegale verkooppunten. Omdat het overgrote deel van de in Nederland geproduceerde softdrugs bestemd is voor de export, biedt legalisering geen enkele oplossing. Het leidt alleen maar tot een sterkere vermenging van boven- en onderwereld en een verdere normalisering van het drugsgebruik. Het CDA wil ook de productie van synthetische drugs in laboratoria, schuurtjes of woonhuizen terugdringen door het (grootschalig) bezit van legale chemische stoffen strafbaar te stellen als duidelijk is dat deze worden gebruikt voor het maken van drugs.  

De CDA-fractie en haar achterban staan hier volledig achter: onze gemeente moet gevrijwaard blijven van drugscriminaliteit. Daar kunnen onze inwoners iets aan doen! Denkt u dat er ergens een hennepkwekerij is of vermoedt u andere criminele activiteiten?  Bel dan gratis naar Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000. Bellen helpt! In het recente verleden hebben we kunnen vaststellen dat onze burgemeester er niet voor terugschrikt om harde maatregelen te nemen als er sprake is van drugscriminaliteit. En de drugscriminelen wacht bovendien een strafrechtelijke vervolging.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.