Black transmission towers under green sky. Original public domain image from Wikimedia Commons
20 september 2021

Bergen op Zoom moet de kans pakken om de beste locatie voor TENNET aan te wijzen

De fractie van het CDA heeft maandagavond een informeel ronde tafel gesprek georganiseerd. Het ging over de beste plek voor het bouwen van het 380 /150 KV hoogspanningsstation. De fractie heeft diverse geïnteresseerde mensen uit Halsteren en Lepelstraat uitgenodigd om mee te praten, en hun mening te geven over de locatiekeuze. CDA’er Paul van Dijk is beroepsmatig betrokken bij energie transportlijnen en zat aan tafel voor technische uitleg over de Regionale Energie Strategie (RES).

Regionale Energie Strategie
De gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft op 1 april 2021, de RES West-Brabant ondertekend. In deze RES staat hoeveel duurzame energie, zon- en wind Bergen op Zoom bij moet dragen aan het landelijke Klimaatakkoord. Bergen op Zoom heeft ook beloofd samen met de Regio uitbreidingen van het Net efficiënt aan te pakken. Dat zijn slimme combinaties van opwek van zon en wind, opslag, distributie en warmte. In het ronde tafelgesprek zijn de zoeklocaties besproken, in relatie tot de afspraken die we in de RES gemaakt hebben.

Uitstel is niet langer mogelijk
De noodzaak voor de aanleg van het hoogspanning station is groot. Op Schouwen-Duiveland en Tholen is het 150 kV-energienet vol. TENNET spreekt van “Code rood.” Er kunnen daardoor geen nieuwe, duurzame initiatieven zoals wind en zonneparken worden aangesloten. In West-Brabant bereikt het netwerk binnenkort het maximum van de transportcapaciteit. Door een koppeling te maken met het landelijke 380 kV-net wordt het net minder storingsgevoelig en de capaciteit breidt fors uit, waardoor we weer nieuwe duurzame initiatieven kunnen aansluiten. Het is nu code oranje in West-Brabant. Want binnen een jaar zal de krapte op het net er voor zorgen dat opgewekte elektriciteit van zonnepanelen niet meer terug geleverd kan worden.

Reacties op de zoeklocaties / Wikken en wegen
Er zijn vijf zoeklocaties voor het hoogspanningsstation van 12 ha groot. TenneT heeft voor de betrokken inwoners en instanties werkateliers georganiseerd. Op 16 september is het projectboek gepresenteerd met daarin de reacties van de bewoners en de uitgevoerde onderzoeken. Er springt geen locatie echt uit.

Wat is technisch bekeken de beste keuze voor Bergen op Zoom?
Van de zoeklocaties 1 en 2 is het nadeel dat er 12 en 7 nieuwe hoogspanningsmasten nodig zijn om aan te sluiten bij de bestaande hoogspanning. Volgens Enexis is bekabeling nog niet mogelijk omdat het over 380 KV gaat met een bovenregionale functie. Er bestaat bij bekabeling meer risico dat bij uitval de hele Regio zonder stroom komt te zitten.

In de RES, is Bergen op Zoom samenwerkingsafspraken aangegaan met andere gemeenten in de Regio, om zorgvuldig met onze ruimte om te gaan passend bij onze landschappelijke structuur. Iedereen was het ermee eens dat de locatie keuze ook niet mag leiden tot “verrommeling” van ons buitengebied. Het open landschap behouden van natuur en landbouw wordt als grote waarde gezien in Halsteren en Lepelstraat. Zoeklocatie 3 en 5 liggen te dicht bij woningen. Bij mogelijke toekomstige uitbreiding van de Enexis stations kun je de woonkernen niet nog meer belasten. Het feit dat TenneT aanvoert dat locatie 3 de goedkoopste is mag voor de Raad geen argument zijn om mee te gaan in deze keuze.

Er werd ook aangegeven dat het strategisch belangrijk is om aan de rand van het bedrijventerrein van Bergen op Zoom aan te sluiten i.v.m. toekomstige energienetwerken en duurzaamheidsclusters. De overheden en Enexis gaan keuzes voor locaties voor grootschalige energieopwekking en versterking van het net beter op elkaar afstemmen. Bij toekomstige uitbreiding van de Enexis stations kun je de woonkernen niet nog meer belasten. In de RES staat ook dat er gekoppeld aan bedrijventerreinen energieknooppunten kunnen ontstaan die een rol kunnen spelen bij energieopslag en warmteproductie. De ontwikkelingen van energietransport in de toekomst zijn veelbelovend.

Bij de locaties 4 en 5 is de afstand tot Sabic 800 een knelpunt vanwege de inrichting met gevaarlijke stoffen. Aan TenneT is het om een acceptabele risicoafweging te maken. Één van de deelnemers vatte de conclusie van de aanwezige groep samen: “Locatie 4 wordt onderstreept als de meest aannemelijke keuze die Bergen op Zoom kan maken met de beste mogelijkheden voor een efficiënt energietransport. En met betrekking tot de afstand tot Sabic geldt, dat er mogelijk in de locatie geschoven kan worden.”

In deze inspirerende bijeenkomst werd door verschillende mensen aan tafel een appél op gemeenteraad van Bergen op Zoom gedaan. De Raad moet samen een keuze te maken en gaan voor het algemeen belang. Met de locatiekeuze krijgt Bergen op Zoom nu de kans om een tegelijkertijd aan een integrale visie te gaan werken en de regie te nemen over het buitengebied.

Naar aanleiding van deze bijeenkomst zal de CDA-fractie de volgende vragen aan College van B&W stellen:

  • Wat is technisch bekeken de beste oplossing voor Bergen op Zoom? -
  • Wat kunnen de effecten op de ruimte zijn van de te verwachten toekomstige uitbreidingen na 2030, van de Enexis stations?

Namens Jaap van Dam en Hans Peter Verroen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.