25 september 2021

CDA BoZ verbijsterd over besteding corona-gelden culturele sector en eist opheldering

De Raad had gevraagd om geïnformeerd te worden over de besteding van de Corona steunpakketten voor culturele en creatieve sector die het Rijk ter beschikking stelde.

In de raadsmededeling, waarmee het college aan de raad goedkeuring wil vragen voor haar aanpak, bleek te staan dat het grootste gedeelte van de steungelden naar herstructureringsprojecten van het gemeentelijke cultuurbedrijf zijn gegaan. En maar een klein deel bij de Bergse bevolking terecht komt. In zo’n project worden er vooral kosten gemaakt aan salarissen van -vaak ingehuurde- projectleiders.

Toen dat duidelijk werd leek de raad wel te ontploffen. Zeer veel oprecht bezorgde vragen werden aan de wethouder gesteld. Dat geeft een onderbuikgevoel van zakkenvullerij bij veel raadsleden en burgers! En dan hoop ik als raadslid dat ik dan ook direct een verstandig antwoord krijg! Uitleg van de wethouder waaróm dit zo is gegaan, of het écht tegen de wet is (of niet) , of dat het écht een verkeerde besteding is.

Maar nee, ook na een schorsing komt er geen zinnig antwoord uit; alleen een “vertrouw mij nou maar dan kan ik door”-opmerking. Daarom heeft de geschokte commissie terecht gezegd: we stoppen met de behandeling en gaan de wethouder in een Interpellatiedebat aan de tand voelen. Een zeer scherp middel, maar nu noodzakelijk!

Dan denk je toch: Nu zal de wethouder wel ’s ochtends om 8 uur met een mededeling komen die de zaken even uitlegt, de zwaarste zorgen feitelijk bespreekt en probeert weg te nemen…. Nou daar moesten we toch tot laat in de middag op wachten.

Zoals bekend is het CDA geen partij van roeptoeters en kijken we de zaken even na. Ik heb eens nagezocht waar die gelden van het RIJK nu voor bedoeld zijn. En wat blijkt: Er zijn een aantal steunpakketten voor de sector. Er is de ondersteuning voor weggevallen inkomsten en voor loonkosten. Én er is een 'tweede steunpakket'. Als je goed leest waar dát steunpakket voor bedoeld is, dan blijkt dat dit pakket gebruikt moet worden voor (onder andere) “herstructurering van de cultuursector”. Nou is in Bergen 70% van de cultuursector gewoon ‘gemeentelijk bedrijf’. Dus als je die sector herstructureert, dan ben je bezig met en binnen het cultuurbedrijf van de gemeente. Dat had de wethouder donderdagavond toch best even kunnen zeggen. En dan had hij meteen even kunnen aangeven dat die 30% andere cultuurbedrijven en ondernemers heel erg geholpen moeten worden met zoiets lastigs als “herstructurering om de toekomst aan te kunnen”. Van het CDA had hij dan ook moeten uitleggen waarom er dan zoveel afgewezen aanvragen waren…. die projectleiders hadden de eigen inwoners best wel wat tips kunnen geven als ze toch bezig waren met het cultuurbedrijf.

Ik heb als fractievoorzitter in de pers mijn ongeloof uitgesproken over de gang van zaken. En aangegeven dat onze inwoners dringend op de hoogte gebracht moeten worden van de mogelijkheden van de steungelden. Na bespreking in de fractie wil het CDA tenminste antwoorden op de volgende vragen:

  • Waar was het geld voor bedoeld?
  • Is het geld daar aan besteed?
  • Zijn de criteria eerlijk toegepast?
  • Heeft dat geld op deze manier voor onze bevolking en cultuursector (incl de gemeentelijke) het beste rendement gehad?
  • En daarbovenop: Waarom loopt de uitleg aan ons allemaal zo amateuristisch en traag???

Dit heeft voor heel veel vragen en veel stress gezorgd. En als het beeld dan toch anders blijkt te zijn, dan is het moeilijk weer aan te passen. Wat het CDA betreft moet ook daarvoor verantwoording afgelegd worden én verantwoording genomen!

Update 25 september: Inmiddels heeft Burgemeester Petter voorgesteld in een besloten overleg toelichting te willen geven op de situatie. CDA fractievoorzitter Hans Peter Verroen heeft direct al in het presidium het voorstel gedaan om de informatie in de openbaarheid te delen! Zoals in dit bericht aangeven vinden wij dat er méér uitleg moet komen over het tweede pakket van Rijks- steunmaatregelen. Die uitleg had de wethouder direct al in de commissie op hoofdlijnen moeten geven! Waarom duurt het zolang dat de nodige feiten aan de Raad en de bevolking gepresenteerd worden? De verbijstering duurt voort.

Hans Peter Verroen
CDA fractievoorzitter Bergen op Zoom

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.