22 april 2021

CDA motie om vuurwerkverbod uit te stellen

Het CDA dient op 22 april 2021 tijdens de raadsvergadering van de gemeente Bergen op Zoom een motie ingediend om het voornemende vuurwerkverbod en het aanwijzen van vuurwerkzones uit te stellen. Voor het CDA is het afsteken van vuurwerk een van de tradities van ons land. Veel mensen doen dit in de nabije omgeving van hun huis en zien dit als een afsluiting van het jaar.

Heel vaak gaat het afsteken van vuurwerk zonder problemen. Wij zien natuurlijk ook dat er overlast en schade ontstaat. Maar dit wordt vooral veroorzaakt door illegaal/verboden vuurwerk of vuurwerk dat buiten de toegestane afsteektijd wordt afgestoken. Wij vermoeden dat extra lokale vuurwerkregels invoeren niet de oplossing is. Het vuurwerkverbod is volgens ons niet te handhaven. Met het invoeren van een vuurwerkverbod worden niet de overlastveroorzakers maar juist de meerderheid gehoorzame vuurwerkliefhebbers gestraft.

Landelijk gezien zijn de regels vorig jaar al aangescherpt en dat zou wellicht al veel hinder weg kunnen nemen. Dit jaar kunnen we pas zien of het landelijk verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen en categorie F3 vuurwerk iets zal veranderen wat betreft de overlast. Het CDA zou dit graag afwachten en met de uitkomst van de cijfers volgend jaar nogmaals spreken over het vuurwerkbeleid van onze gemeente.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.