23 april 2021

Update motie uitstellen vuurwerkverbod

Voor de raadsvergadering van afgelopen donderdag (22 april) had het CDA een motie ingediend. Die motie riep op om het voorgenomen vuurwerkverbod en het aanwijzen van vuurwerkzones uit te stellen. "Laten we er over spreken als we de ervaringen van 2021 hebben. Dit is namelijk het eerste jaar dat het verbod op knalvuurwerk, pijlen en zwaar categorie F3 vuurwerk actief bekeken kan worden en te zien wat het effect zal zijn op de lokale overlast."

Deze motie werd door een ordevoorstel van de agenda gehaald. De burgemeester zei dat het 'te vroeg' was, want er moet nog over gesproken worden met de raad. Dat laatste klopt, maar... wij hadden het idee dat er op die beeldvormende avonden er alleen gesproken mocht worden over WAAR de vuurwerkvrije zones zouden komen en niet OF ZE ER WEL OF NIET moesten komen. De beeldvorming was volgens het CDA  naar de raad en burgers toch echt anders. 

Hier kunt u lezen wat de gemeente aan één van de geïnteresseerde burgers voor de inspreek avonden schreef:

"Tijdens deze avond staat de keuze van het bestuur en de gemeenteraad niet ter discussie. De gemeente heeft al besloten om een vuurwerkverbod in te stellen, met de daarbij behorende vuurwerkzones. Mocht je ideeën hebben over de inrichting van de vuurwerkzones, de keuze voor de plaatsen van de vuurwerkzones en alternatieve activiteiten voor de jaarwisseling, ben je van harte welkom"

Dit was voor het cda aanleiding om nu met de motie te komen. Precies op tijd, vinden wij. Wij hebben het idee door deze ervaringen door burgers dat het vuurwerkverbod (wat een college besluit is) niet meer te bediscussiëren valt. Maar dat het alleen maar over het aanwijzen van de zones zal gaan.

De Burgemeesters gaf daarop aan dat het besluit van een vuurwerkverbod nog niet definitief is. Toen wij de antwoorden aan de bewoners aanhaalden, beloofde de burgemeester deze foutieve informatie te laten corrigeren! En voor burgers die het vuurwerkverbod bespreekbaar willen maken ruimte te geven.

Wij als CDA wachten de aangepasten berichten en de oproep voor geïnteresseerden graag af.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.