01 mei 2017

Investeer in de Agrofood sector

Investeer in de Agrofood sector

De Agrofood sector is in onze gemeente sterk vertegenwoordigd, met niet alleen boeren en tuinders, maar er zijn ook andere bedrijven die samenwerken met de agrarische sector en er, met hun werknemers, hun brood mee verdienen. In Bernheze zorgt de Agrofood sector voor 2400 banen en een omzet van bijna 500 miljoen euro.

De laatste tijd is er veel te lezen over de zogenoemde V.A.B. (vrijkomende agrarische bebouwing). Er zullen de komende jaren veel bedrijven leeg komen te staan. Om verpaupering van het buitengebied te voorkomen heeft de provincie daar wat op gevonden. Echter met één groot verschil tot eerdere situaties: Er is geen financiële bijdrage van de provincie om te stimuleren.

De provincie wil boeren, die gaan investeren in meer milieu- en diervriendelijke nieuwe huisvesting, geen vergunning geven voordat ze eerst, op hun kosten, elders een stal van een stoppende agrariër afbreken. Daarmee haal je de financiële haalbaarheid van de innovatie weg en het gewenste effect valt nog te bezien. Dit is de wereld op zijn kop.

We willen verpaupering tegengaan, maar de kosten kunnen niet alleen rusten op de schouders van de agrariërs die vooruit willen. Stel je eens voor dat je graag een nieuw huis wilt bouwen, maar dat je eerst ergens anders een huis af moet breken. Dat is onbetaalbaar en niet reëel.

CDABernheze wil meer ruimte in de wetgeving om stoppende locaties toekomst te bieden. Dan zul je alternatieve activiteiten, met nieuwe bedrijvigheid op die locaties moeten toelaten.

Edwin Daandels

Burgerlid CDABernheze

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.