13 juli 2020

De gemeente als bedrijf?

De gemeente als bedrijf?

Heeft u zich wel eens afgevraagd of u niet “klant” kunt worden bij een andere gemeente, als je bijvoorbeeld ontevreden bent over je huidige gemeente? In de praktijk onmogelijk maar een beetje concurrentie zou de gemeente wellicht kunnen prikkelen om te zorgen voor een blijvend goede dienstverlening.

Het CDA Bernheze wil een gemeente die maximaal actief mee denkt met initiatiefnemers op alle gebieden. We zijn een pilotgemeente in het kader van de omgevingswet, dus mogen we denken in ‘ja mits’. Dan is een simpele reactie als ‘past niet in het bestemmingsplan’ onvoldoende. Dat had u zelf vast al gezien bij het indienen van uw verzoek.

Juist op dit front vinden we ruimte voor verbetering. Goed kijken en proberen een plan wèl mogelijk te maken. Natuurlijk, niet alles kan, maar van belang is dat wel alles geprobeerd is.

Als gemeente hebben we vanuit gemeenschappelijke regelingen ook te maken met gedwongen winkelnering, zoals de omgevingsdienst (ODBN). We waren daar in de commissie kritisch over. De andere Brabantse omgevingsdiensten hebben namelijk hun kostenstructuur beter op orde.

Dat zou voor Bernheze minder kosten betekenen voor hetzelfde werk, wij opperden dus, kunnen we daar niet ‘klant’ worden? Zodat er meer geld over blijft voor andere zaken in ons mooie Bernheze.

Wat vindt u? Denk er eens over na en laat het ons weten!

Tot slot wensen wij iedereen in Bernheze een fijne en vooral gezonde zomer!

Erwin van Kessel – Vicefractievoorzitter CDA Bernheze & Mart Smits Fractievoorzitter CDA Bernheze

CDA Bernheze: altijd in de buurt!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.