16 mei 2019

Dementie en eenzaamheid

Dementie en eenzaamheid

Nederland vergrijst, het aantal oudere mensen neemt toe. Hierdoor neemt ook de behoefte aan goede zorg toe. Soms beangstigt het me wel, dat je dan hoort dat bijvoorbeeld de sociale rol van thuiszorgers verdwijnt. Een tijdige signalering van bijvoorbeeld dementie of eenzaamheid kan daardoor namelijk in de knel komen. Twee verschijnselen die steeds vaker voorkomen en zelfs een relatie met elkaar hebben.

Uit onderzoek is namelijk al eens gebleken dat eenzaamheid een risicofactor voor dementie vormt. Maar dat geldt ook andersom: in een gemeente met een hoog “ons kent ons” gehalte is de kans namelijk groot dat een persoon met beginnende dementie zich hiervoor schaamt, het probeert te verbergen en zichzelf daardoor terug zal trekken en hierdoor vereenzaamd. 

Om samen eenzaamheid het hoofd te bieden heeft het CDABernheze eerder dit jaar een motie ingediend met als doel het opstarten van een initiatiefgroep met en voor mensen die te maken hebben met eenzaamheid.

Maar ook dementie vraagt aandacht. Ook Stichting Zorgvoorzieningen Vorstenbosch ziet hier het belang van in. Afgelopen week organiseerde zij namelijk een bijeenkomst met als thema “vergeetachtigheid en dementie”. In een volle Stuik werd er door de werkgroep DementieVriendelijk Bernheze aangegeven hoe dementie te herkennen is, hoe erop te reageren. Een zeer waardevolle en leerzame avond!

Erik van der Wijst

Raadslid CDABernheze

CDABernheze, altijd in de buurt!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.