21 september 2022

Een warm thuis

Het loopt flink in de papieren als je nu geen vast energiecontract meer hebt. Gas en elektriciteit is moordend duur op het moment. Nu heeft de Rijksoverheid een compensatieregeling van €1300,- voor een grote groep huishoudens.
Maar ze geven tegelijkertijd aan dat de mogelijkheden voor dit jaar verder beperkt zijn. 
Daarom hebben wij besloten om te gaan verkennen of we als gemeente nog een extra steun in de rug kunnen bieden. We willen dat graag breder doen dan alleen de al gesteunde groep huishoudens.
Daarom kijken we ook of we gemeenschapshuizen en verenigingen met een eigen accommodatie die zonder vast contract zitten kunnen helpen. We hebben goede reserves opgebouwd als gemeente en die zijn er niet om op de centen te blijven zitten.
Maar juist om in te zetten als dat nodig is, zoals nu. We hebben de collega partijen gevraagd om hierin mee te denken om het geld zo goed mogelijk in te zetten. 
Verder loopt het project ‘klusbus’ die huishoudens met een klein inkomen helpt om te verduurzamen. Verdien je wat meer en heb je een eigen woning?
Ook dan loont het om maatregelen te treffen: tel eens uit hoe snel je rekening lager wordt als je die zonnepanelen of warmtepomp aanschaft, extra isoleert of de verwarming een graadje lager zet.

Mart Smits
Fractievoorzitter CDA Bernheze
CDA Bernheze: altijd in de buurt! 
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.