14 juni 2021

Energie armoede

Energie armoede
 

Met enige regelmaat liggen de folders in de bus. Over zonnepanelen, over spouwmuur isolatie, over het nut van ledlampen. Wie wil besparen op energie, moet vaak eerst flink investeren. Energie; het is haast heel vanzelfsprekend, noodzakelijk om je leven te leiden, om warm te blijven, om op de hoogte te blijven, om te communiceren, om deel uit te maken van de samenleving, om mee te kunnen doen.

Maar als je niet zo’n hoog inkomen hebt, is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Als iemand meer dan 10% van zijn of haar inkomen kwijt is aan energie kosten, spreken we van ‘energie armoede’. En terwijl juist dán energie besparende maatregelen kunnen helpen bij het verhogen van het besteedbaar inkomen, is de financiële drempel om mee te kunnen doen veel en veel te hoog.

Bij de commissie Maatschappelijke Zaken komen binnenkort twee voorstellen aan de orde  die bijdragen aan het slechten van deze drempel. Het gaat hier om de start van het project ‘Aan de slag met energie’ en de start van het project ‘Energievouchers Minima”. Twee projecten, die bijdragen aan het bereikbaar maken van energiebesparende maatregelen voor iedereen. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: burgers zijn minder geld kwijt aan energiekosten, en iedereen kan op deze manier een steentje bijdragen aan de energie transitie die zo noodzakelijk is voor onze toekomst. Een duurzaam initiatief in de breedste zin van het woord.
 

Ezra Leeger     

Raadslid CDA Bernheze

CDA Bernheze: altijd in de buurt!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.