27 februari 2020

Vreemde vogels in de Maashorst

Vreemde vogels in de Maashorst

Het natuurgebied de Maashorst uiteraard. Laten we hopen dat dat zo vanzelfsprekend blijft en er geen gemeente komt met die naam. Enfin, al jaren een hoop te doen rondom de Maashorst.

Soms een discussie met emotie en commotie, dat is gezien het recente incident met de Tauros ook te begrijpen. Maar nu, wat vindt ‘de politiek’ ervan gelet op wat er speelt? Daar lijkt een gemakkelijk antwoord op te formuleren maar dat is helaas niet.

Voor nu is er adequaat gereageerd door het Maashorst bestuur, maar we moeten verder. Dit jaar komt er weer een begroting, meerjarenplan en een onafhankelijk evaluatie van de grazers in de Maashorst. Waar wij reikhalzend naar uitkijken.

De Maashorst is uit balans, en die balans daar willen we graag naar terug. Een streep zetten door de begrazing lijkt dan de beste keuze, maar wie gaat het dan doen? Marsmannetjes met oordoppen en gemotoriseerde bosmaaiers? Willen we dat in een natuurgebied? Wie gaat dat dan betalen? Wat gaat dat kosten? Wat zijn de alternatieven? Andere grazers? Hekken of hekjes? Mogen we net als in het verkeer ook veilig en verantwoord gedrag van onszelf verwachten? Of is dat niet redelijk en haalbaar?

Veel vragen waarop hopelijk dit jaar de antwoorden komen, het speelt allemaal mee in het grote plaatje van de Maashorst. Op het moment van schrijven is het carnaval en lopen er genoeg vreemde vogels rond, zou een van hen de balans kunnen herstellen?

Mart Smits, fractievoorzitter CDA Bernheze 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.