11 mei 2018

Boxmeer met 4 wethouders verder!

BOXMEER - Goed nieuws voor Gemeente Boxmeer! De nieuwe Boxmeerse coalitie van CDA, LOF en VDB/LO krijgt vier wethouders, waarvan twee van CDA. Met zes zetels is CDA de grootste partij. 

Onderzoek van de drie coalitiepartijen naar wel of geen vierde - extra - wethouder leert dat 'de stevige ambities van Boxmeer ten aanzien van duurzaamheid, innovatie en bestuurlijke vernieuwing een vierde wethouder rechtvaardigt'. Dat laten de partijen weten. CDA-onderhandelaar en fractieleider Twan Stiphout: ,,We willen onder meer gasloos bouwen en verenigingen helpen met zonnepanelen op de daken. Ook komt er een duurzaamheidsfonds voor inwoners.’’ 
Bouke de Bruin, lijsttrekker bij de raadsverkiezingen van maart en sinds 2014 raadslid, wordt de tweede CDA-wethouder. Peter Stevens, ook de voorbije jaren al wethouder, is de andere CDA-bestuurder. Willy Hendriks (LOF) en Jeu Verstraaten (VDB/LO) blijven wethouder en completeren het nieuwe gemeentebestuur. 

De coalitiepartijen hebben een onafhankelijk deskundige laten onderzoeken of Boxmeer weer toe kan met drie wethouders of dat, gelet op alle taken die op gemeenten afkomen, er toch eentje bij moet. Daarvoor is ook het coalitieprogramma doorgelicht. Dit onderzoek was nodig omdat de partijen er maar niet uitkwamen.  

Kort na de verkiezingsuitslag leek het erop dat Boxmeer de eerste gemeente in deze regio was met een nieuw college van burgemeester en wethouders. De partijen die al aan de macht waren, leverden geen zetels in. Het CDA kreeg er zelfs nog een zetel bij en telt er nu 6. Met de 4 zetels van LOF en de 3 van VDB/LO is de nieuwe coalitie goed voor een ruime meerderheid van 13 van de 21 raadszetels. 

De raadsfracties en achterbannen van de drie partijen moeten nog officieel instemmen met 'het coalitieakkoord op hoofdlijnen'. Maar de onderhandelaars verwachten geen problemen.  In de raadsvergadering van 14 juni worden de wethouders benoemd. Dan schuiven naar verwachting Anjo Welles en Corine Jeckmans namens het CDA door als raadslid.

CDA Boxmeer is tevreden over het bereikte resultaat!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.