07 april 2015

De Maas Driehoek: Jan Stoffelen: 'Compliment dat 1.200 mensen op mij stemden'

VIERLINGSBEEK I Jan Stoffelen liep twee weken geleden bij de verkiezingen voor het Waterschap Aa en Maas een zetel in het algemeen bestuur (AB) mis. Toch kijkt de CDA-politicus positief terug op de verkiezingen en campagne. "Ik vind het een enorm compliment dat 1.200 mensen hun stem op mij hebben uitgebracht", onderstreept Stoffelen.

Door Martijn Schwillens

Stoffelen nam op 18 maart een vijftiende plaats op de kieslijst van het CDA. Op voorhand stond dus vast dat veel voorkeursstemmen nodig waren voor een zetel in het AB. "Ik wist dat het moeilijk zou worden", kijkt Stoffelen terug, "maar ik heb zowel regionaal als in het dorp veel reclame gemaakt en campagne gevoerd. Uiteindelijk heb ik exact 1.200 voorkeursstemmen gekregen. In die zin was het voor mij beter geweest als de opkomst bij de verkiezingen wat lager was geweest. Nu waren er tienduizend stemmen nodig voor één zetel, dus je moest 2.500 voorkeursstemmen halen om een zetel in het algemeen bestuur te krijgen. Precies 1.200 stemmen is een mooi aantal, maar in die zin was het helaas niet genoeg."

Leuke reacties
Stoffelen, die tevens raadslid van het CDA is in de gemeente Boxmeer, kreeg een boel leuke reacties op zijn deelname aan de waterschapsverkiezingen. Mensen willen toch een stem uitbrengen op iemand die de eigen regio en streek vertegenwoordigt en weet van de hoed en de rand"., weet de 65-jarige inwoner van Vierlingsbeek. "Het getuigt van vertrouwen in mij als persoon. Op straat kwam er ook iemand naar me toe die zei: 'Normaal stem ik nooit op het CDA, maar toen ik zag dat jij op de lijst stond, heb ik dat toch gedaan.' Dat is leuk om te horen."
Stoffelen lacht: "Al heb ik natuurlijk liever dat ze altijd op het CDA stemmen."

Betrokken
'Verloren' gaan de voorkeursstemmen niet. Stoffelen legt uit: "Want ik blijf wel zitting houden in de regiocommissie die geldt als achterban voor het algemeen bestuur. Wij vergaderen zo'n drie keer per jaar. Zaken uit het Land van Cuijk die aandacht verdienen, worden in die zin dan ook gewoon aangedragen bij het bestuur."

Bron: De Maas Driehoek, 7 april 2015 door Martijn Schwillens

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.