15 augustus 2017

Schriftelijke vragen ex. art.37 Bestrijding Japanse Duizendknoop

Hieronder volgt de ex. art.37 brief van het CDA aan het college van burgemeester en wethouders op 13 augustus voor de bestrijding van de Japanse Duizendknoop.                                                                           

Geacht college,

Op meerdere plaatsen in Boxtel wordt inmiddels de Japanse duizendknoop gevonden. Deze plant staat bekend om zijn negatieve invloed op de kwaliteit van gebouwen, overwoekering van andere planten en wegen. De biodiversiteit in een gebied wordt aangetast.
In België worden op sommige plekken al hypotheken geweigerd vanwege de aanwezigheid van deze plant. En in Engeland maken bewoners hoge kosten voor de bestrijding van deze plant bij verkoop van hun woning (gemiddeld 2000 pond. Bron: NRC 10 augustus 2017).

In de gemeente Boxtel bestrijden we de plant door regelmatig te maaien. Wij begrijpen na navraag bij een deskundige dat dan iedere maaibeurt zeer kort gemaaid moet worden op alle plekken of de planten moeten afgedekt worden met worteldoek om licht niet toe te laten.

De plant verspreidt zich door maaien na onzorgvuldig afvoeren van het maaisel of achtergebleven resten in de machine en door verplaatsen van grond met wortelstokken dus puur ongeslachtelijk.
Bij maaiwerk zou men er het beste voor kunnen kiezen de duizendknoop niet mee te maaien tijdens het reguliere beheer. Bij voorkeur gebeurt dit handmatig en wordt het maaisel apart afgevoerd, of ter plaatse achtergelaten. Als de duizendknoop niet gemaaid hoeft te worden en er geen directe aanleiding is voor bestrijding, of geen geld, kan het beste gekozen worden om helemaal niet te maaien. Het risico op verdere verspreiding wordt zo geminimaliseerd. Bovendien lijkt de duizendknoop soms op maaien te reageren door meer stengels te maken en door sneller aan de randen uit te breiden. De bestrijding kan dan op een ander moment worden opgepakt als dat noodzakelijk of gewenst is.

De gemeente Amersfoort is ook begonnen met maaien, maar daar volgen later in het jaar de volgende maatregelen.
In het najaar injecteert men de stengels met het bestrijdingsmiddel glyfosaat en dit kan alleen werken als de stengels niet te dik zijn om te injecteren. In het groeiseizoen verharden de stengels namelijk, ze verhouten. De nieuwe stengels zijn dik genoeg om te injecteren, maar minder hard in het najaar. Dit zorgt voor succesvolle bestrijding.

Het is belangrijk dat er zorgvuldig gewerkt wordt en dat plantenresten niet in het water komen en zich zo verspreiden door de gemeente.

Het CDA heeft daarom een aantal dringende vragen aan het college:

1.     Heeft u overleg over dit probleem met andere gemeentes en betrokken organisaties? Zo ja: welke? Zo nee, gaat dat wel komen? Bijv. met VNG, Prorail, Vereniging Natuur en Milieu en milieuorganisaties in Boxtel?

2.     Waarom is gekozen voor het kennisinstituut Alterra uit Wageningen?

3.     Bent u net als de gemeente Amersfoort van plan om deze vervolgactie in het najaar te plannen?

4.     U heeft eerder aangegeven dat er om de twee weken gemaaid zou worden. Is er sinds deze uitspraak ook daadwerkelijk om de twee weken bij alle bekende plekken gemaaid?

5.     Wordt er zorgvuldig genoeg gewerkt nu de plant op steeds meer plaatsen zichtbaar is? Zo niet, wat heeft u hiervoor nodig?

6.     Kan er een integrale oplossing voor het probleem komen die goed gecommuniceerd wordt naar de inwoners?

7.     Heeft u alle locaties waar de Japanse duizendknoop groeit in kaart? Zo niet, hoeveel locaties zijn inmiddels bij u bekend?

8.     Kan er een meldpunt komen zodat burgers die de plant signaleren dit kunnen melden?

9.     Gaat de effectiviteit van de bestrijding van de plant in Boxtel gemeten en gerapporteerd worden? En zo ja: hoe?

 

Wij zien de antwoorden op deze vragen graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Hélène van As- Jaspers

Vera Brouns-Wagenaars

Kubra Atalay

(Bron foto: Brabants Dagblad 14-08-2017)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.