21 oktober 2017

Begroting 2018

Tijdens de raadsvergadering in oktober was de reactie van het CDA als volgt op de begroting voor 2018:

Financiën op orde, maar we zijn er nog niet

Boxtel staat er financieel gezonder voor dan in 2014 toen de wethouder begon aan zijn ambtsperiode. Maar we zijn er nog niet.

Het CDA vindt het belangrijk dat de komende jaren voorzieningen en reserves aangelegd worden voor de grote uitgaven die ons te wachten staan.

Pas in september 2018 gaat u een investeringsplan maken voor de investeringen voor wegenaanleg, dat betekent dat het niet meegenomen wordt in de begroting van 2019. Dus pas in 2020 wordt serieus werk gemaakt voor een goede bereikbaarheid van Boxtel. Dit is veel te laat, daarom dienen we hiervoor een motie in.

Ook geeft u aan geen bestemmingsreserve op te bouwen. Het CDA vindt het onbegrijpelijk dat u niet nu al gaat sparen voor deze grote uitgave.

Boxtel ontsluiten i.p.v. afsluiten

Wij zijn verheugd dat u ons streven naar veilige stoepen, fietspaden en wegen in de gehele gemeente Boxtel deelt en opgenomen heeft in deze begroting.

Het CDA blijft pleiten voor een goede bereikbaarheid. Inwoners, ondernemers en bezoekers moeten ook na het afsluiten van de dubbele overweg hun woning, bedrijf, winkel en bezoek kunnen bereiken.

Om dit te realiseren is er veel geld nodig. Geld wat we nu niet hebben.

Dus wat ons betreft wordt er vaart gemaakt met een inventarisatie van de benodigde maatregelen en worden reserves gerealiseerd voor o.a. de noordelijke ontsluiting, aansluiting Tongeren, Oostelijke ontsluiting, ontzien Noord-Zuidas, rotonde Boseind, Molenwijkseweg, Leenhoflaan etc. etc.

Geen luchtkastelen, maar woningen

Als het gaat om woningbouw heeft u tot nu toe alleen geoogst en niet gezaaid.

-       Er zijn weinig nieuwe concrete woningbouwplannen.

-       De mogelijke woningbouwlocaties zijn niet vastgesteld.

-       Er is geen studie gestart naar alternatieve woningbouwlocaties.

-       De woningbouwvereniging bouwt buiten Boxtel omdat daar wel gronden ter beschikking gesteld worden.

Kortom, het schiet niet op!

We zijn te afhankelijk van projectontwikkelaars.

Er is een mooie woonvisie, maar bij bouwplannen wordt deze niet gevolgd.

Bij de plannen voor de kernen Liempde en Lennisheuvel houdt u onvoldoende rekening met de behoefte aan woningen voor ouderen en jongeren. Er wordt niet voor doelgroepen gebouwd, maar voor de aantallen.

Het CDA ziet graag een uitgewerkte woonagenda voor 2018 en verder. Wanneer kunnen we de woonagenda voor 2018 verwachten? 

Senioren tellen ook mee

In de toekomst zal de groep senioren steeds groter worden.

Er moet aan de slag gegaan worden met levensloopbestendige woningen voor alle senioren en een serieuze inventarisatie worden gemaakt van wensen en eisen.

Het CDA wilt:

-       dat er werk gemaakt wordt van preventie.

-       dat er in een aantal wijken geëxperimenteerd wordt met de wijk als verzorgingshuis.

-       dat dagbesteding voortvarend wordt opgepakt.

-       z.s.m. aan de slag met het levensfasebewust beleid. Niet alleen beleid voor de zwakke(re) en/of broze senioren, maar beleid dat uitgaat van de zilveren kracht!

25-30% van de senioren heeft extra steun nodig. Zorg voor deze groep senioren voor passende ondersteuning. Maar senioren zijn meer dan een paragraaf van zorg.

Wij vragen van het college een andere kijk op gezondheid. Belang van zelfredzaamheid, aanpassingsvermogen, sociale relaties en zingeving moeten voorop staan.

Ga het debat aan over normen en waarden en werk samen met jong en oud aan solidariteit en burgervriendschap.

Het CDA zou graag zien dat het college:

-       actief meedenkt om bouwlocaties voor senioren te realiseren.

-       met een update komt van het actieplan werkeloosheid onder vijftigplussers.

-       investeert in gebruiksvriendelijke technologie.

Evenementen

Boxtel kent vele mooie evenementen. Wij willen dat er een activiteitenkalender ingevoerd wordt zodat evenementen beter op elkaar afgestemd kunnen worden.

Wij zijn trots op het aantal en de kwaliteit van onze evenementen. Veel evenementen zijn helaas minder aantrekkelijk voor de jeugd van 12 -18 jaar. Het CDA wilt niet alleen aandacht voor deze groep, maar ook daadkracht. Ook in de kernen Liempde en Lennisheuvel.
Deze groep gaat nog niet uit, maar wilt wel graag leeftijdsgenoten ontmoeten en hebben de behoefte om samen te zijn. Naast de geweldige inzet van onze (sport)verenigingen zouden ook andere evenementen voor deze doelgroep een welkome aanvulling zijn.

Iedereen mag meedoen in Boxtel

Het CDA blijft extra aandacht vragen voor het armoede- en eenzaamheidsbeleid.

Te veel mensen in Boxtel, met name degene die financieel minder daadkrachtig zijn, zijn eenzaam of ervaren eenzaamheidsgevoelens. Veel senioren leven ook onder de armoedegrens. Het CDA wilt dat er serieus meegewerkt wordt aan het aanpakken van dit grote stille probleem.

Het beleid moet eenvoudiger worden geformuleerd zodat mensen weten waar ze voor welke hulp terecht kunnen.

Het CDA wilt een meewerkende gemeente en een overheid die ondersteunt, servicegericht en bereikbaar is.

We hopen dat de Kleijnsma-gelden op een juiste manier worden ingezet. We willen er nogmaals voor pleiten om kinderen mee te laten denken en praten over de invulling van deze gelden.

Het CDA vindt dat er meer geld gereserveerd moet worden voor jeugdzorg en voor meer ambulante hulp op primair en voortgezet onderwijs. 

Visie omzetten in beleid

Het afgelopen jaar zijn er veel visies gemaakt en vastgesteld, maar wat is er nu eigenlijk gerealiseerd? Vooral veel kleine zichtbare projectjes, maar de grotere projecten zijn niet of gebrekkig tot uitvoering gebracht.

Wij hopen dat het volgende college in 2018 werk gaat maken van de duurzaamheidsvisie, de toeristische visie, MOVE 31 en het levensfasebewust beleid.

Wij willen dat het college oog blijft houden voor de werkdruk bij onze ambtenaren en daar waar realisatie van zaken in het geding komt, voortvarend optreedt.
De gemeenteraad heeft ingestemd met de uitbreiding van het ambtenarenkorps dus wat ons betreft is het personeelstekort vanaf nu geen reden meer waarom beschreven plannen in de begroting niet gerealiseerd kunnen worden.

Kritiek daar waar nodig
Het CDA wilt dat er kritisch wordt gekeken naar de taken van de Brede Scholen Boxtel. Deze organisatie realiseert veel goede dingen, maar we maken ons zorgen om de kwetsbaarheid van de organisatie.

Het CDA geeft, zoals reeds bekend, geen prioritiet aan het realiseren van Binnendommeltjes en het aanstellen van een stadskunstenaar. Deze gelden kunnen beter besteed worden aan onze jongeren van 12-18 jaar.

Het CDA mist een actieplan voor meer werk voor mbo’ers en meer hulp voor startende ondernemers. Het lijkt ons goed om samen met het bedrijfsleven duidelijker de behoeftes qua medewerkers te monitoren en daar waar mogelijk samen op te trekken met onze MBO’s.

Wij vinden dat de integratie van asielzoekers door scholing en werkbemiddeling voortvarender aangepakt moeten worden. Als het snel en goed kan, waarom dan langzaam zonder baangarantie? Wij verwachten van het college een open blik en innovatie waar nodig.

Het betaald parkeren in het centrum blijft voor het CDA een pijnpunt. We willen dat betaald parkeren z.s.m. wordt afgeschaft en een blauwe zone voor het gehele centrum wordt ingevoerd.  

Goede regelingen voor pandeigenaren in de aanloopstraten in het centrum laat op zich wachten. Er is nog steeds geen helderheid.

Kortom er is werk aan de winkel!
Het CDA wenst u de komende maanden veel succes, daadkracht en wijsheid toe en vertrouwt erop dat na 21 maart 2018 veel van bovenstaande punten een plek krijgen in het nieuwe beleidsprogramma 2018-2022. 

Stemverklaring

Wij hebben bij de kadernota onze punten ingebracht.

Veel van de door ons ingebrachte zaken zijn meegenomen.

De financiën zijn meer op orde

Hoewel er nog wel werk aan de winkel is, is er zichtbare verbetering.

Dus we gaan instemmen.

 

En de volgende 3 moties zijn door het CDA ingediend:

1.Investeringsplan infrastructuur


De raad van de gemeente Boxtel, in vergadering bijeen d.d. 24 oktober 2017,

overwegende dat:

•       een goede bereikbaarheid in Boxtel cruciaal is en hier zo snel mogelijk mee aan de slag moet worden gegaan;

•       er een investeringsplan voor de nodige infrastructuur opgesteld moet worden;

•       september 2018 hiervoor te laat omdat het dan niet opgenomen kan worden in de begroting voor 2019;

verzoekt het college:

•       eerder te starten met het opstellen van een investeringsplan voor de nodige infrastructuur voor de bereikbaarheid in Boxtel, zodat het opgenomen wordt in de begroting voor 2019

en gaat over tot de orde van de dag.

2.Levensfasebewust beleid


De raad van de gemeente Boxtel, in vergadering bijeen d.d. 24 oktober 2017,

overwegende dat:

•       een duidelijke visie op senioren in onze gemeente ontbreekt, terwijl de groep senioren steeds groter wordt;


•       een integrale aanpak noodzakelijk is;

•       veel mensen behoefte hebben aan specifiek op senioren gericht beleid;

•       in de begroting gesproken wordt over het levensfasebewust beleid, maar verder niet geconcretiseerd wordt;

verzoekt het college:

•       Om binnen drie maanden het levensfasebewust beleid ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen en een start te maken met de concrete uitvoering van dit beleid

en gaat over tot de orde van de dag.

3.Woningbouw

De raad van de gemeente Boxtel, in vergadering bijeen d.d. 24 oktober 2017,
overwegende dat:

•       er jaarlijks 145 woningen gebouwd moeten worden om in de woningbehoefte te kunnen voorzien;

•       er weinig nieuwe concrete woningbouwplannen zijn;

•       mogelijke woningbouwlocaties nog niet vastgesteld zijn;

•       in alle kernen de behoefte aan woningen voor met name ouderen en jongeren groot is;

verzoekt het college:

•       de zoektocht naar geschikte bouwlocaties voortvarend en daadkrachtig op te pakken en een studie te starten naar alternatieve woningbouwlocaties

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Boxtel, 24/10/2017

Namens de fractie van het CDA Boxtel,

Hélène van As

Vera Brouns

Kubra Atalay

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.