30 november 2014

Marianne van der Sloot, oud-Boxtelse, verkozen tot lijsttrekker PS 2015

Dames en heren,

Het is een eer voor mij om als uw lijsttrekker voor u te staan. Want laten we eerlijk zijn, dat ik hier sta, was voor velen van u een verrassing. En het is ook voor mij, de kleindochter van een boerin en een kruidenier, niet vanzelfsprekend.

Mijn oma, van moederskant, was boerin. Geboren hier onder de rook van de CHV fabriek in Dorshout. Zij stond er na het overlijden van mijn opa alleen voor, met een boerderij en een gezin van 8 kinderen. En ze heeft het gered. Niet klagen en schouders eronder. Met hulp van de familie en steun van de buurt.

Mijn opa, van vaderskant, was kruidenier in Boxtel. Het hele gezin van 10 kinderen hielp mee in het familiebedrijf, ieder een eigen taak. Mijn opa was ondernemer met hart voor de samenleving, als er even niet betaald kon worden door de klant dan werd dat opgeschreven in het winkelboek. Zo ging dat.

Ik heb van mijn familie twee belangrijke waarden geleerd, die ik meeneem in de politiek. Namelijk dat vertrouwen in mensen belangrijk is. Zoals mijn opa die zijn klanten vertrouwen gaf, als ze even niet konden betalen. En ik heb geleerd dat je als je wat wilt bereiken je samen de schouders eronder moet zetten. Zoals mij oma dat deed, samen met haar omgeving.

Het verhaal van mijn familie is een verhaal van de gewone Brabanders; van boeren en middenstand. Van samenwerken. Maar het is ook een actueel verhaal. Zo sprak ik laatst een groep jonge ZZP’ers in Den Bosch. Zij werken samen in een cooperatie. En vertelden mij, {letterlijk} dat zo’n ZZP-cooperatie, alleen in Brabant goed kan werken. Als antwoord op de vraag ‘waarom?’, vertelden ze: omdat mensen hier in Brabant voor het geheel gaan - en niet alleen voor zichzelf. En dan heb ik kippenvel.

Brabant doet het goed. Onze economie wordt de motor van het economisch herstel genoemd. We hebben de slimste regio van de wereld in huis. Twee top universiteiten. Een vernieuwende agrarische sector. En we zijn de bakermat van grote namen zoals Vincent van Gogh, Jeroen Bosch, maar ook van de DJ’s Hardwell en Tiesto. We zijn als Brabanders gezellig, we zijn verbonden, maar er is ook een harde realiteit. Een realiteit van werkloosheid, eenzaamheid en onveiligheid.

1 op 10 Brabanders is eenzaam. Zoals een man die ik sprak in Rosmalen, die mij vertelde dat hij de hele dag thuis zit te wachten op de thuiszorg, om een praatje te kunnen maken. Dat raakt mij, als Brabander en als CDA’er.

Ruim 100.000 mensen in onze Provincie zijn werkloos, waaronder ruim 10.000 jongeren. Ik sprak een student uit Eindhoven die alle diploma’s op zak heeft, maar niet aan de bak komt. Daar maak ik me zorgen over als Brabander, als CDA’er.

Dat brengt mij tot een fundamenteel onderdeel in de politiek die ik wil voeren:

Het gaat om mensen, we moeten omkijken naar elkaar.

In de politieke debatten zie ik de vragen al komen “mevrouw van der Sloot maar ‘ omkijken naar elkaar’ dat is toch geen kerntaak van de Provincie?”. “ Nou, beste debatpartner”, is dan mijn antwoord, “dat is wel een taak van de Provincie, een taak van ons allemaal”. Bijvoorbeeld in de OV-concessie. Want wij zijn verantwoordelijk dat buurtbus blijft rijden, zodat we mensen verbinden. En wij kunnen ervoor zorgen dat de zorgcooperaties hun taak uitvoeren, door hen te faciliteren.

Want een samenleving waar mensen niet naar elkaar omkijken; dat is geen samenleving.

Het samen doen, dat maakt Brabant Brabant.

En laten we realistisch zijn; mensen willen een politiek die duidelijk is, van ja=ja en nee=nee. Dat is een politiek waar ik voor sta. Een politiek die zichtbaar is, voor iedereen, in zijn eigen gemeente. Een politiek die begrijpelijk is. Dat betekent niet dat de Provincie alles kan oplossen. Het betekent dat de Provincie initiatieven kan steunen, mensen bijeen kan brengen, kan onderzoeken en faciliteren.

En dat doen we niet door ellenlang te vergaderen en ons te verstoppen in zaaltjes. Het betekent erop uit gaan en weten wat er speelt.

Weten dat West-Brabant zich zorgen maakt over de hoogspanningsleidingen. Weten dat giftreinen een probleem zijn in de Meijerij. Weten dat onze agrariers wachten op hun vergunningen

En daar ook wat mee doen.

Dan ben je geloofwaardig als politiek.

Dan ben je geloofwaardig als CDA, als brede volkspartij.

Samen hebben we vandaag ons verkiezingsprogramma vastgesteld. Een mooi staaltje werk van een grote commissie van betrokken Brabanders - onder bezielende leiding van Pieter van Geel. Met dit programma gaan we 100% voor Brabant, want:

We kiezen voor een sterke Provincie. (Brabant blijft Brabant)

We gaan voor een sterke regionale economie

We gaan en staan voor onze boeren

We gaan voor verduurzaming van de samenleving

We blijven gaan voor bereikbaarheid van onze Provincie

We strijden voor leefbare kleine kernen

Een duidelijk verhaal, een CDA-verhaal

Bij de gemeenteraadsverkiezingen begin dit jaar hebben we als CDA goed gescoord.

Met grote winst bijvoorbeeld hier in Veghel

We hebben flink gewonnen, een week geleden bij de herindelingsverkiezingen, in Oss en Den Bosch

Landelijk staan we op dit moment op winst in de peilingen en zijn de tweede partij van Nederland.

En ik zal u zeggen dat is de lijn die we gaan doorzetten richting 18 maart.

De komende verkiezingen gaan over vertrouwen. Hebben de Brabanders vertrouwen in ons als politiek, in ons als partij. Kunnen we het vertrouwen vasthouden en uitbouwen om meer mensen te bereiken. Ik geloof van wel. Nee, sterker nog, ik weet het zeker. Daarbij moeten we beseffen dat bij vertrouwen krijgen, ook het vertrouwen geven hoort. Dat betekent dat je als overheid niet onmiddellijk in de kramp schiet als er wat gebeurt. En niet bij ieder ongeluk alles dichtregelt met nieuwe wetten en regels. Dat is geen oplossing, het gaat juist om het vertrouwen in gespreide verantwoordelijkheid.

In de afgelopen jaren heeft de Provincie al grote stappen gezet in het vertrouwen geven, met als goed voorbeeld de iDops, en dat zetten we door.

En dat doen we in de hele Provincie. Van Werkendam tot Cranendonck en van Bergen op Zoom tot Boxmeer.

We gaan:

100% voor werk

100% voor bereikbaarheid en veiligheid

100% voor de samenleving

En dames en heren, net zoals dat mijn opa als kruidenier en mijn oma als boerin het niet alleen konden doen, zo kan ik het ook niet alleen.

Ik ben blij met uw steun en de steun van onze gedeputeerden, onze fractie, het bestuur, het campagneteam. En ik ben ongelooflijk trots op onze nieuwe kandidatenlijst.

Maar dan zijn we er nog niet. Want ik doe een beroep op u. U, die hier vandaag in Veghel gekomen bent. Ik heb u allemaal nodig om samen te strijden voor een goed verkiezingsresultaat.

Dat we dat samen halen, daar heb ik 100% vertrouwen in.

Dames en heren, CDA’ers,

wij gaan samen - voor de volle 100% - voor Brabant.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.