19 februari 2018

Meer opdrachten voor plaatselijke ondernemers!

Ondernemers en inkopers ervaren aanbestedingen regelmatig als een stroef proces. Vooral de dagelijkse praktijk kan tot onnodige frustraties leiden. Dit blijkt uit de Actieagenda Beter Aanbesteden die staatssecretaris Keijzer samen met ondernemers en gemeenten heeft gepresenteerd. CDA-raadslid Hélène van As: “De Actieagenda ziet kansen als ondernemers en de gemeente hun werkwijzen zodanig inrichten dat dit over en weer tot minder frustratie leidt én meer opdrachten voor ons plaatselijke MKB. Daarom wil het CDA werk maken van de Actieagenda in onze gemeente.”

De Actieagenda zet in op het verbeteren van de kwaliteit van aanbestedingen in de praktijk, het beter aanbesteden. CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel vindt dat lokale MKB´ers meer kans moeten maken op gemeentelijke overheidsopdrachten. Uit de evaluatie van de aanbestedingswet bleek namelijk dat het voor het MKB vaak lastig is om toegang te krijgen tot deze overheidsopdrachten. Het CDA zou graag zien dat het college onderzoekt op welke wijze het MKB meer kan worden betrokken bij de aanbestedingen van de gemeente Boxtel. De procedures moeten volgens het CDA toegankelijker worden, daar is ook de gemeente bij gebaat. Het CDA heeft het college daarom, in onderstaande brief, gevraagd om de aanbestedingsprocedure te evalueren en daar de inschrijvers bij te betrekken. Ook wil de partij weten hoeveel procent van de overheidsopdrachten door het MKB worden uitgevoerd. Tot slot vraagt het CDA aan het college op welke wijze zij bezig is het MKB meer te betrekken bij de aanbestedingen.

 

De brief van het CDA aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Boxtel:

Geacht college,

In het regeerakkoord erkent het kabinet het belang van het beschikken over voldoende inkoopexpertise bij overheden. Het spreekt verder de ambitie uit om de inkoopkracht van de overheid beter te benutten voor het versnellen van duurzame transities, het inschakelen van kwetsbare groepen en om innovatief in te kopen. Het kabinet wil gemeenten ondersteunen bij het benutten van mogelijkheden om goede en betaalbare ondersteuning in het sociale domein in te kopen en kansen te bieden voor nieuwe toetreders en innovatieve vormen van ondersteuning. Het kabinet heeft daartoe vrijdag 16 februari jl. de Actieagenda Beter Aanbesteden gepresenteerd.

Wij vinden dat aanbesteden door de gemeente Boxtel toegankelijker moet worden voor het MKB. Op basis van deze actieagenda wil het CDA, met alle betrokkenen, sámen de problematiek aanpakken. Heldere afspraken betekenen meer effectiviteit voor inkopers, dat is beter voor onze gemeente, en meer kansen bij aanbestedingen voor ondernemers en zeker mkb’ers. Dat komt de lokale economie en werkgelegenheid weer ten goede. De CDA-fractie wil dat de gemeente Boxtel de acties uit de Actieagenda snel oppakt en heeft daarom de volgende vragen: 

  1. Heeft het college de aanbestedingsprocedure(s) recent intern en/of samen met inschrijvers geëvalueerd? Zo ja, wat zijn de ervaringen en verbeterpunten? Zo nee, is het college daartoe bereid?
  2. Kent onze gemeente een inkoopkalender en/of is het inkoopbeleid openbaar beschikbaar?
  3. In hoeveel procent van de gevallen zijn opdrachten van de gemeente sinds het begin van deze raadsperiode gegund aan het MKB?
  4. Uit de Actieagenda blijkt dat het voor het MKB vaak lastig is om toegang te krijgen tot overheidsopdrachten. Wat zijn de ervaringen in onze gemeente?
  5. Wordt er in onze gemeente gebruik gemaakt van marktplaatsen en inkoopbureaus? Zo ja, wat zijn de ervaringen hiermee?
  6. Is het college bereid om de aanbevelingen en acties uit de Actieagenda Beter Aanbesteden toe te passen op de werkwijze in onze gemeente, de plaatselijke ondernemers hierbij te betrekken, en de raad te informeren over de wijze waarop?

Bij voorbaat dank voor uw reactie. 

Met vriendelijke groet,

Fractie CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel

Hélène van As-Jaspers ( woordvoerder)

Vera Brouns-Wagenaars

Kubra -Atalay

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.