11 februari 2020

Raadsvoorstel: Ontwerp herinrichting Rechterstraat

Het eerste project van Boxtel Binnen de Bruggen wordt waarheid.
De herinrichting van de Rechterstraat. Een impuls voor het centrum en onze centrumondernemers. De economische as. Een burgerinitiatief, met de ondernemers aan het fundament. Geweldig! Complimenten voor alle betrokkenen bij dit project!
Het CDA is blij te lezen, nadat wij dit meerdere malen hebben aangegeven, dat de bestrating op het Bruna pleintje behouden wordt en het bestaande straatmeubilair ergens anders wordt hergebruikt. Financieel scheelt dit toch weer heel wat.
Eindelijk krijgt het centrum eenheid door de gebruikte verlichting. Niet 10 verschillende, maar 2 verschillende lantaarnpalen.
Vraag blijft wel wat doen we met de verlichting op de markt? Gooien we er nogmaals geld tegenaan, omdat het nooit af is geweest of heeft geklopt?

Verder heeft het CDA nog de volgende punten:
Het CDA blijft zich verbazen over de rijrichting van de parkeerplaats achter het gemeentehuis. Op eerder vragen antwoordde de wethouder dat dit inderdaad beter omgedraaid kon worden.
De voorgenomen fietsenstalling in een winkelpand. Wordt dit betaald? Wat zijn hiervan de openingstijden?
Op de gevel boven de Blokker zien wij liever historische foto’s, zoals wij eerder al hebben aangegeven en waarmee de heemkundekring al bezig is. Van Gogh heeft voor ons geen toegevoegde waarde.

U weet dat het CDA nooit voorstander is geweest van de Binnendommeltjes. Liever door middel van bestrating terug laten komen dan dure echte watertjes. Het CDA hoopt dan ook dat het college in de toekomst deze keuze afweegt en onderbouwt.
Financieel hebben we het zwaar en moet er bij dit project waarschijnlijk geld bij. Maak de keuze voor een duurzaam Boxtel, ook financieel! Vergelijk onze financiën met een huishoudboekje.
We kunnen net de huur, gas water licht en eten betalen. Dan is het toch van de zotte om een vijver, het liefst nog met een ophaalbrug, in de voortuin aan te leggen.
Wij dienen dan ook de motie ‘Nut en noodzaak Binnendommeltjes’ in.

Verder blijft de knip bij Fellenoord ons verbazen. Deze is op een slinkse wijze aan het plan herinrichting Rechterstraat toegevoegd. Zorgt dit niet voor onnodige verkeerskilometers? Zorgt dit niet voor onveilige situaties voor de fietsende scholieren? Zijn de centrum ondernemers wel blij met dit plan?
Wij dienen dan ook om deze redenen de motie ‘Nut en noodzaak knip Fellenoord’ in.

Nog een laatste punt wat betreft de financiën. Want u weet het CDA houdt de financiën graag op orde.Ik ben toch wel benieuwd hoe u 800.000 aan kosten naar voren wil halen? Waar komt deze dekking in de komende jaren vandaan?

Tot slot, voorzitter, ben ik als persoon die van en voor de Carnaval leeft enorm blij dat er in dit plan rekening is gehouden met de Carnavalsoptocht. Ik stel voor dat we vanaf nu bij elk raadsvoorstel een kopje ‘Carnaval’ toevoegen. Een fijne Carnaval iedereen! Alaaf! 

 

De motie Binnendommeltjes is helaas verworpen door de gemeenteraad, we kregen voor deze motie alleen de steun van BALANS.

De motie Afsluiting Fellenoord hebben we ingetrokken na een toezegging van de wethouder dat dit besluit nog aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. 


Motie Binnendommeltjes 

De raad van de gemeente Boxtel, in vergadering bijeen d.d. 11 februari 2020,

overwegende dat:
-          de gemeente financieel in zwaar weer zit;
-          de kosten van het realiseren van Binnendommeltjes niet bekend zijn;
-          het niet bekend is wat de nut en noodzaak zijn van deze Binnendommeltjes;

verzoekt het college:

·       de nut en noodzaak van de Binnendommeltjes aan te tonen en een financiële onderbouwing te geven

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Motie Afsluiting Fellenoord

De raad van de gemeente Boxtel, in vergadering bijeen d.d. 11 februari 2020,

overwegende dat:
-          De meerwaarde voor het verkeer, alsmede de nut en noodzaak van de afsluiting bij Fellenoord niet is aangetoond;
-          Grote verkeersproblematiek beter integraal opgelost kan worden in MOVE ’31;
-          Het CDA niet inzichtelijk heeft wat dit voor consequenties heeft voor de fietsende scholieren;
-          Centrumondernemers niet blij zijn met de voorgestelde afsluiting bij Fellenoord;
-          Het centrum van Boxtel enkel nog maar bereikbaar is vanaf de Dr. Van Helvoortstraat voor gemotoriseerd verkeer;
-          De herinrichting van de Rechterstraat juist moet zorgen voor een aantrekkelijker en beter bereikbaar centrum;
-          De gemeente financieel in zwaar weer verkeert en we ons hierdoor twee keer moeten afvragen of een voorgenomen beslissing wel noodzakelijk is; 

verzoekt het college:

·       nut en noodzaak van de afsluiting van Fellenoord aan te tonen en een financiële onderbouwing te geven

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.