11 december 2020

Raadsvoorstel: Tariefaanpassingen en overige wijzigingen van de gemeentelijke heffingen

Het CDA gaat akkoord met de 3,1% inflatiecorrectie. Onze opmerkingen zullen zich beperken tot 2 punten.

Punt 1. De afvalstoffenheffing
Het CDA begrijpt dat de kosten hiervoor toegenomen zijn. Misschien iets om het komend jaar eens grondig te onderzoeken.
Maar wat wij niet begrijpen is dat dit opgelost wordt door het basistarief te verhogen en de leging per container te verlagen.
Het CDA denkt dat dit anders moet. Uitgangspunt bij het verminderen van de afvalproductie moet immers zijn: ‘de vervuiler betaalt’.
Wij stellen voor om het basistarief onveranderd te laten en de leging per container te verhogen om recht te doen aan het ontmoedigingsbeleid van overmatig afval inleveren en om het beter scheiden te bevorderen. Daarom dienen wij een motie in.

Punt 2 Leges zonneparken
U schetst 2 opties voor de berekening legeskosten zonneparken.
Variant 1: Legesinkomsten op basis van de totale bouwsom volgens de geldende tarieventabel.
Variant 2: De legeskosten waarbij de bouwkosten van het zonnepark gesteld worden op kosten van constructieve werken, bestaande uit de stellingen waarop de zonnepanelen worden geplaatst, de onderstations en eventuele andere bouwwerken.

De gemeente Boxtel is financieel niet gezond, we zijn met alle partijen druk bezig om inkomsten te genereren en uitgaven te verminderen.
We gaan veel ambtelijke capaciteit inzetten om een goede kerntakendiscussie met burgers te kunnen voeren.
De keuze voor variant 2 strookt wat het CDA betreft niet met deze voornemens.
We hebben het hier over een verschil van 6 ton waarbij u stelt dat we ook financieel minder draagkrachtige initiatiefnemers een kans geven.
Het CDA vraagt zich oprecht af wil je deze initiatiefnemers überhaupt en is dit een kerntaak van een gemeente?
Daarnaast geeft u ook aan dat de verwachte opbrengsten achteraf gestort moeten worden in bijvoorbeeld een duurzaamheids- of leefbaarheidsfonds, het creëren van nieuwe natuur en vergroten van biodiversiteit.
Voor het CDA gelden er op dit moment andere prioriteiten en wij dienen daarom ook een motie in om te kiezen voor variant 1 i.p.v. de voorgestelde variant 2.
Wij denken dat het ook anders kan en zijn benieuwd wie met ons een eerste stap durft te zetten naar een financieel gezonde gemeente.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.