11 oktober 2018

Reactie op onderzoek naar meldingen openbare ruimte

De Rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar meldingen over de openbare ruimte. 

Lees hier onze reactie op dit onderzoek: 

Het CDA is blij met dit onderzoek, het geeft goed inzicht in waar het aan schort en waar verbeterpunten hard nodig zijn. En dat zijn er heel veel.

Uit de gehouden interviews blijkt dat mensen behoorlijk ontevreden zijn over de communicatie, de afhandeling en de terugkoppeling van hun melding. Het is niet te accepteren dat soms, zo staat in het rapport: ‘laks’ omgegaan wordt met terugbellen.

Het is juist fijn dat onze inwoners dergelijke meldingen doen over zaken in de openbare ruimte (zoals afval en stoeptegels). Maar zij blijven dat natuurlijk alleen doen als deze meldingen ook daadwerkelijk worden opgepakt.  

Er valt nog veel te verbeteren, maar het nieuwe Servicepunt is een juiste zet en zal hopelijk zorgen voor een behoorlijke verbetering, maar het lost uiteraard niet alle knelpunten op. We hopen dan ook niet dat het slechts blijft bij een Servicepunt. Kwaliteitsniveau, toegankelijkheid van de website en terugkoppeling/communicatie is niet iets wat direct opgelost wordt met het Servicepunt. We vragen het college dan ook om deze zaken snel op te pakken.
Er moeten interne afspraken over afhandeling van meldingen gemaakt worden zoals afhandelingstermijnen, terugkoppeling en klanttevredenheidsonderzoeken. Dit is nodig voor de interne processen en het monitoren van de opvolging.

In het rapport komt ook regelmatig terug dat er een te algemeen beleidskader is waaraan kan worden getoetst. Het is duidelijk dat wij als raad ook taken laten liggen (bijv. als het gaat om het aangeven welk niveau van dienstverlening verwacht wordt van de organisatie). Ook de raad moet zijn verantwoordelijkheid hierin oppakken.

Wij stemmen graag in met deze aanbevelingen en hopen dat het college deze aanbevelingen ook snel oppakt en uitvoert.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.