19 september 2018

Schriftelijke vragen Biomassaplein

Zoals bekend wil Boxtel samen met Sint-Michielsgestel, Vught en Best, een biomassaplein realiseren op Vorst B en dat terrein verder ontwikkelingen als Greentech-park. Naar aanleiding van het aankomende bestemmingsplan voor het Biomassaplein heeft het CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het college:

1. Hoever staat het inmiddels met de vergunningsaanvraag van de gemeente? Ligt men op schema of heeft de aanvraag uitloop? Wanneer is volgens uw ramingen het biomassaplein klaar om te draaien? 
2. Wat zijn de consequenties op financieel gebied als de vergunning niet op tijd is en het niet op tijd kan starten? Heeft dit ook gevolgen voor de samenwerking met de deelgemeenten?
3. Is reeds bekend of de gronden van het Biomassaplein verkocht of verhuurd worden? En wat dit betekent voor de financiën van de gemeente Boxtel?

Wanneer houtchips afkomstig zijn uit energiebossen zijn ze geen afvalstof, omdat de houtchips het beoogde product is van de energieplantage. Knippen snoeihout (ook in de vorm van chips) dat afkomstig is uit gemeentelijke plantsoenen is wél een afvalstof. Voor het opslaan van afval gelden andere regels en is een andere vergunning noodzakelijk dan bij de opslag van een product.

4. Kan bij dit biomassaplein deze stromen (afval en niet-afval) door elkaar heen verwerkt worden? Wat zijn de (financiële) gevolgen daarvan? Nu worden er op Vorst B gewassen geteeld op kostbare industriegrond. Waarom wordt er niet gekozen voor teelt elders in Boxtel of omgeving?
5. U bent van plan om met het biomassaplein vele verschillende reststromen te gaan verwerken, terwijl uit WUR-onderzoek (http://edepot.wur.nl/304192) blijkt dat een specialistisch biomassaplein beter is om verwerking en afzet van biomassa(rest)stromen voor een specifieke biobased afzetmarkt te kunnen faciliteren. Waarom specialiseert u zich niet op één afzetmarkt in plaats van verschillende stromen van biomassa?
6. Wat zijn de kosten voor het inperken van geluidsoverlast, de mogelijke extra uitstoot fijnstof, de gevolgen voor de bodem en de lucht van het biomassaplein?
7. Wat voor maatregelen worden er getroffen om de houtsnippers buiten/binnen te laten drogen? Kunt u een kostenraming geven van deze maatregelen?

8. Wat zijn de onderzoeken die u heeft gebruikt voor het biomassaplein en kunt u deze openbaar maken?
9. Wanneer wordt dit biomassaplein rendabel? Wat zijn financiële gevolgen voor de Gemeente Boxtel als het biomassaplein niet rendabel blijkt?
10. Een van de winstpunten zou de aanzuigende werking van bedrijven zijn. Zijn er al partijen die zich al gemeld hebben? Op wat voor manieren probeert u bedrijven te benaderen om zich bij het biomassaplein te gaan vestigen?
11. Wat zijn de evaluatiecriteria en evaluatiemomenten voor het biomassaplein? Op wat voor manieren worden de raad, de inwoners van Lennisheuvel en andere omwonenden de mogelijkheid gegeven om het biomassaplein te evalueren?

Er waren veel kritische geluiden en onrust vanuit de inwoners van Lennisheuvel over de komst van het Biomassaplein. Er is meerdere keren aangegeven dat Lennisheuvel aan de voorkant zou worden betrokken bij het opstellen van het bestemmingsplan.

12.   Hoe verloopt de communicatie op dit moment met de inwoners van Lennisheuvel? En hoe worden zij betrokken bij het opstellen van het bestemmingsplan? Op wat voor manier worden direct omwonenden van de toekomstige locatie betrokken bij het bestemmingsplan en de uitwerking van het biomassaplein?

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.