05 februari 2020

Schriftelijke vragen: Gemeenschapshuis De Rots en Kinderboerderij Boxtel

Tijdens de raadsvergadering van 21 januari jl. heeft wethouder Lestrade op vragen van INbox over gemeenschapshuis De Walnoot aangegeven dat een bezuiniging van 10% gerechtvaardigd is. De Walnoot zou namelijk liquide middelen hebbe van €85.000 en bij Kinderboerderij Boxtel gaat de eigenlijke bezuiniging volgend jaar (2021) in. Over gemeenschapshuis De Rots werd geen uitleg met motivatie gegeven. De reactie van de wethouder riep bij het CDA een aantal vragen op.
We hebben gesproken met het bestuur van De Rots en het bestuur van de Kinderboerderij en hebben inzicht gekregen in de inkomsten en uitgaves van deze organisaties. 

Om tot een oplossing te komen voor de betreffende organisaties hebben we de volgende vragen gesteld aan het college:
1.       Zowel in De Rots als in de Kinderboerderij wordt dagbesteding aangeboden aan mensen die een beperking hebben. Deze groep ziet dat overigens niet als dagbesteding, maar echt als werk, het zou een enorm gemis zijn als dit niet meer door zou gaan. De Rots en de Kinderboerderij krijgen daarvoor geen vergoeding. Kunt u kijken of dat wel ergens gecompenseerd kan worden?
2.       Beide besturen hebben als belangrijkste doel de sociale cohesie in de wijk bevorderen en klaar staan voor mensen. Men wisselt activiteiten die geld kosten af met activiteiten die geld opbrengen. De bezettingsgraad is toegenomen en dus de kosten voor begeleiding, scholing en beheer ook. Waarom is de subsidie in het verleden niet aangepast n.a.v. het aantal activiteiten?
3.       Bestuursleden zijn pas hoofdelijk aansprakelijk wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Bestuursleden van deze organisaties hebben echter toch de vrees hoofdelijk aansprakelijk gesteld te worden voor tekorten die de komende jaren zullen ontstaan. Het bestuur van de Kinderboerderij maakt zich bijv. zorgen over de hoofdelijke aansprakelijkheid wanneer ze noodgedwongen personeel moeten ontslaan en de ontslagvergoeding niet kunnen betalen. Kunt u deze vrees wegnemen en garanties bieden?
4.       Eerder is aangegeven dat uiterlijk in mei een beleidsnotitie over de gemeenschapsfuncties wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Hoe komt deze beleidsnotitie tot stand? Welke onderzoeken worden hierin verwerkt?

Met betrekking tot gemeenschapshuis De Rots hebben we de volgende vragen:
5.       In het Brabants Centrum van 31 januari hebben we gelezen dat er met Gemeenschapshuis De Orion een regeling is getroffen (m.b.t. zonnepanelen). Bij De Rots is sprake van zeer hoge stookkosten, €1990 per maand. Kunt u kijken of er d.m.v. een duurzaamheidsadvies, (duurzaamheids)subsidies en/of andere aanpassingen hier iets aan gedaan kan worden?
6.       De brandweer heeft bij De Rots een inspectie uitgevoerd, er moet voor ongeveer €40.000 aan aanpassingen gedaan worden. Bent u bereid mee te denken aan oplossingen voor dit probleem?

Met betrekking tot Kinderboerderij Boxtel hebben we de volgende vragen:
7.       Afgelopen september is er nog een convenant met een voortschrijdende looptijd van 5 jaar  getekend tussen de gemeente en de Kinderboerderij, hieraan gekoppeld is er de jaarlijkse prestatieovereenkomst. In oktober hebben zij via de krant de bezuinigingen moeten vernemen. Kunt u aangeven waarom het proces op deze manier is gelopen?
8.       Het pand en de aanpandige schuur zijn door investeringen van het bestuur van de Kinderboerderij meer waard geworden, maar er is hun geen tegemoetkoming in de vorm van huurvermindering gegeven. Behoort dit tot de mogelijkheden of rusten er voor de gemeente kosten op dit pand?
9.       Indien blijkt dat de Kinderboerderij het financieel niet redt en besluit te stoppen, bent u dan bereid om de waardevermeerdering van de panden terug te betalen, zodat sponsors van projecten terugbetaald kunnen worden? Sponsoren hebben immers grote bedragen geschonken voor projecten voor een toekomstbestendige Kinderboerderij.
10.   Een andere grote kostenpost is het voer voor de dieren. Is het mogelijk om voor alle kinderboerderijen (ook de Geitenwei en park Molenwijk) gezamenlijk voer in te kopen, bent u bereid om daarin het voortouw te nemen?
11.   Jaarlijks wordt van de subsidie eerst de huur afgetrokken door de gemeente, het overgebleven bedrag krijgt de Kinderboerderij. Er is 10% gekort op het totale bedrage (dus inclusief huur), dus de eigenlijke bezuiniging komt neer op 15%. Zou de 10% niet van het nettobedrag afgetrokken moeten worden?


Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.