19 oktober 2018

Schriftelijke vragen Ouderen helpen met toeslagen

Uit onderzoek van diverse ouderenorganisaties blijkt dat ouderen vaak niet weten dat ze in aanmerking komen voor huur- en/of zorgtoeslag. In heel Nederland zijn zo’n 230.000 ouderen die hun huur- en/of zorgtoeslag mislopen. 1 op de 6 huishoudens met 55-plussers die recht heeft op huurtoeslag maakt er geen gebruik van. En 1 op de 10 vraagt geen zorgtoeslag aan. Dit komt vaak door onbekendheid met de regelingen of omdat de digitale aanvraag te ingewikkeld is.

Ouderen lopen op deze manier honderden euro’s mis waar ze recht op hebben. Het CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel vindt dat de bekendheid van de toeslagen vergroot moet worden en de aanvragen toegankelijker.

We hebben daarom de volgende vragen gesteld aan het college: 

1. Heeft u inzichtelijk hoeveel 55-plussers er in onze gemeente recht hebben op huur- en zorgtoeslag?

2. Herkent u het beeld dat 1 op 6 huishoudens met 55-plussers die recht heeft op huurtoeslag er geen gebruik van maakt? En bij het recht op zorgtoeslag 1 op de 10?

3. Op welke manieren brengt u deze regelingen onder de aandacht van 55-plussers in onze gemeente? Worden ouderen hier proactief op geattendeerd?

4. Ziet u mogelijkheden om het systeem van aanvragen van huur- en zorgtoeslag in de gemeente Boxtel toegankelijker te maken?

Onder andere de vrijwilligers van de KBO helpen ouderen met dergelijke aanvragen. Zij verlenen ouderen de volgende diensten: WMO cliëntenondersteuning, Ouderenadvisering, Thuisadministratie en Belastingservice.

5. Bent u het met ons eens dat deze diensten van de KBO onmisbaar zijn voor ouderen in onze gemeente?

6. Hoe ondersteunt u de KBO bij deze diensten?

Alle vrijwilligers van de KBO zijn opgeleid en gecertificeerd door het VBOB (Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant). De vrijwilligers worden jaarlijks verplicht bijgeschoold om gecertificeerd te blijven. Tot 2018 financierde de Provincie Noord-Brabant alle kosten, waarvan de opleidingen het overgrote deel is. Vanaf 2018 heeft de provincie de financiering overgedragen aan de gemeenten.

7. Hoe verloopt deze financiering in de gemeente Boxtel nu het van de provincie overgedragen is naar de gemeente? Welke kosten en diensten worden vergoed en welke niet? 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.