11 juli 2018

Schriftelijke vragen Pinbetaling gemeentehuis

Het CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel vindt dat er tegemoet gekomen moet worden aan mensen die om verschillende redenen niet kunnen of willen pinnen en heeft daarom onderstaande schriftelijke vragen gesteld aan het college.
Lees hier onze brief: 

Geacht college,

Vanaf 1 januari 2016 kan er in het gemeentehuis van Boxtel en op de milieustraat alleen nog met PIN betaald worden. Contante betalingen voor gemeentelijke diensten zijn niet meer mogelijk.
Toename van de veiligheid voor bezoekers en baliemedewerkers was voor u doorslaggevend bij de beslissing om contante betalingen af te schaffen. Afwezigheid van contant geld zou de veiligheid verhogen.

De Nationale Ombudsman heeft al eerder aangegeven dat betalen met contant geld mogelijk moet blijven bij overheidsinstanties omdat er inwoners zijn die om allerlei redenen niet willen of kunnen pinnen, zoals ouderen, verstandelijk of visueel beperkten en daklozen.
Nu vindt ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dat iedereen een paspoort of rijbewijs contant moet kunnen afrekenen. Als mensen alleen contant kunnen of willen betalen, moet de gemeente daar een oplossing voor bieden. De minister gaat hierover in overleg met de gemeenten.

Ook wij zijn van mening dat er tegemoet gekomen moet worden aan mensen die om verschillende redenen niet kunnen of willen pinnen. Contant geld is immers nog steeds een betaalmiddel. Hiervoor hoeven niet alle balies voorzien te worden van kassasystemen, maar bijvoorbeeld aan 1 balie/bureau de mogelijkheid om contant te betalen.

Het CDA heeft daarom de volgende vragen:

1.       Bent u bekend met dit standpunt van de minister van Binnenlandse Zaken?

2.       Bent u bereid om contante betalingen voor gemeentelijke producten en diensten weer in te voeren? Zo nee, waarom niet?

3.       Wordt er op dit moment maatwerk geleverd en uitzonderingen gemaakt voor mensen die door omstandigheden echt niet kunnen pinnen? Bijvoorbeeld betaling door middel van een eenmalige machtiging?

4.       U heeft de mogelijkheid van contant betalen afgeschaft vanwege de veiligheid. Bent u het met ons eens dat, in tijden van hacks en cyberaanvallen, ook pinbetalingen geen garantie voor veiligheid zijn?

Met vriendelijke groet,

Fractie CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel

Hélène van As-Jaspers
Vera Brouns-Wagenaars
Kubra Atalay

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.