30 juli 2018

Schriftelijke vragen Sociale As Boxtel-Oost

In maart 2011 heeft het college een Wijkontwikkelingsplan voor Boxtel-Oost gepresenteerd. Hierin is de ontwikkeling van de ‘Sociale As’ als speerpunt benoemd en had deze ontwikkeling prioriteit. 
Het CDA is van mening dat de ‘Sociale As’ onvoldoende tot ontwikkeling is gebracht. We hebben daarom onderstaande schriftelijke vragen gesteld. 

Geacht college,
In maart 2011 heeft het college een Wijkontwikkelingsplan voor Boxtel-Oost gepresenteerd. Hierin is de ontwikkeling van de ‘Sociale As’ als speerpunt benoemd en had deze ontwikkeling prioriteit. Het Wijkontwikkelingsplan is gebaseerd op de Wijkvisie Boxtel-Oost met als titel ‘Een kloppend hart voor Boxtel-Oost. De Wijkvisie is vanuit verschillende invalshoeken tot stand gekomen. Ook in deze Wijkvisie wordt de ‘Sociale As’ als belangrijk gezien voor de ontwikkeling van Boxtel-Oost. De ‘Sociale As’ zou het ‘Kloppend Hart’ van Boxtel-Oost worden, die de verschillende sociale en economische voorzieningen met elkaar verbind en op elkaar afstemt, waarbij de relatie met de openbare ruimte wordt gezocht.

Het CDA is van mening dat de ‘Sociale As’ onvoldoende tot ontwikkeling is gebracht. Dit ondanks dat het Wijkontwikkelingsplan eind 2015 af had moeten zijn. Daarnaast is door het college begin 2016 aangegeven dat het wijkontwikkelingsplan onder de aandacht blijft bij de nieuwe manier van wijkgericht werken en dat Boxtel Oost verder wordt ontwikkeld langs deze methodiek. Er gebeurt op dit moment veel te weinig in Boxtel-Oost om deze ‘Sociale As’ verder te ontwikkelen.

Voorzieningen en activiteiten gericht op ontmoeting en verbinding zijn, gezien de samenstelling van deze wijk met relatief veel thuiswonende senioren, hard nodig. Zolang de plannen rondom de ‘Sociale as’ niet volledig ontwikkeld en uitgevoerd worden, zullen problemen als eenzaamheid alleen maar verder toenemen.

We hebben daarom de volgende vragen:
1.       Bent u het met ons eens dat de ‘Sociale As’ reeds niet voldoende tot stand is gekomen en dat dit nog niet het ‘Kloppende Hart’ van Boxtel-Oost genoemd kan worden?
2.       Wat is de reden dat het Wijkontwikkelingsplan na zeven jaar nog niet volledig is uitgevoerd?
3.       Is naar uw mening het Wijkontwikkelingsplan uit 2011 nog uitvoerbaar of moet het  aangepast worden? Zo ja wie gaat dit doen en op welk termijn kunnen we de aanpassingen verwachten?
4.       Bent u het met ons eens dat met name de verbinding tussen de verschillende sociale en economische voorzieningen niet voldoende tot stand is gekomen?
5.       Bent u, net als het Wijkorgaan Boxtel-Oost van mening dat de sociale as een nog belangrijker rol moet spelen in de wijk?
6.       Bent u, net als het Wijkorgaan Boxtel-Oost van mening dat De Wilgenbroek het centrale punt van de ‘Sociale As’ moet worden?
7.       Wat is er concreet gerealiseerd uit het Wijkontwikkelingsplan met betrekking tot de ‘Sociale As’?8.       Welke burgerinitiatieven worden er op dit moment vanuit de gemeente ondersteund om deze ‘Sociale As’ mede vorm te geven?
9.       Gaat u in samenspraak met de verschillende partijen die Boxtel Oost rijk is (zoals Wijkorgaan Boxtel-Oost, Gemeenschapshuis De Rots, Brede Scholen de Wilgenbroek, de Kinderboerderij etc.) rond de tafel zitten om de ‘Sociale As’ alsnog tot verdere realisatie te brengen en dit het ‘Kloppend Hart’ van Boxtel Oost te laten worden?
10.   Gaat u hierbij de Wijkvisie Boxtel-Oost als leidraad nemen of is er een nieuw onderzoek naar de wensen noodzakelijk?
11.   Gaat u bij deze verdere ontwikkeling ook de relatie met de openbare ruimte opzoeken, zodat dit ook qua uiterlijk de ‘Sociale As’ van Boxtel-Oost genoemd kan worden?

Met vriendelijke groet,

Fractie CDA
Boxtel-Liempde-Lennisheuvel
Hélène van As-Jaspers
Vera Brouns-Wagenaars  
Kubra Atalay 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.