01 mei 2020

Schriftelijke vragen: Woonvormen voor senioren

In deze tijden van de Coronacrisis worden in onze gemeenschap vele positieve initiatieven ondernomen om inwoners van verpleeghuizen te vermaken.
Het CDA maakt zich zorgen om de ouderen die nog thuis wonen en afhankelijk zijn van mantelzorgers voor bijv. boodschappen, afleiding en vertier. Deze ouderen wonen en leven op dit moment geïsoleerd.
Eerder hebben wij aandacht gevraagd voor alternatieve woonvormen voor ouderen. Waar senioren zelfstandig wonen, maar met elkaar zorg en andere zaken regelen.
Inmiddels is er 12 maart 2020 vanuit de provincie het Actieprogramma Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw verschenen waarin het provinciebestuur gemeentes oproept actie te ondernemen.

Het CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel heeft daarover de volgende vragen gesteld aan het college:
1.       In het stuk wordt aangegeven dat deze groep vaak niet bediend wordt door ontwikkelaars. Welke mogelijkheden ziet u in de gemeente Boxtel voor deze groep in de nu te ontwikkelen projecten die aan projectontwikkelaars gegeven zijn?
2.       Kunt u een inventarisatie doen naar de wensen naar alternatieve woonvormen voor senioren in onze gemeente?
Zo ja, op welke termijn is dat te realiseren?
3.       Kunt u een inventarisatie doen naar mogelijke locaties en kunt u deze inventarisatie met de gemeenteraad delen?
4.       Kunt u aangeven welke subsidiestromen er op dit gebied allemaal zijn?
Dit is immers enorm uitgebreid, er zijn bijv. rijksmiddelen voor flex-wonen, provinciale voorfinanciering en garanties.
5.       Zijn er buiten Ouderen in regie meer belangenorganisaties in de gemeente Boxtel bezig met nieuwe woonvormen in onze gemeente?
6.       Kan de door ons opgevraagde informatie opgenomen worden in de Woonagenda 2021?
7.       Ook het buitengebied wordt uitdrukkelijk genoemd als mogelijke plaats voor te bouwen eenheden voor wonen en zorg, kunt u daar nog eens naar de mogelijkheden kijken?
Zo ja, wanneer kunt u hier iets concreets over zeggen?
8.       Op overzichten scoort Boxtel laag op het bouwen voor senioren op het gebied van nieuwe woonvormen en zelfbouw, hoe denkt u dit te kunnen veranderen en welke acties neemt u hiervoor? 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.