01 januari 2018

Waarom een stadskunstenaar?

Over het waarom van de stadskunstenaar heeft het CDA aanvullende schriftelijke vragen gesteld aan het college via de volgende brief:

Geacht college,

Op 19 september is de cultuurnota ‘Bouwen aan betekenis’ besproken en vastgesteld in de gemeenteraad.
Het CDA heeft tijdens deze bespreking de wethouder gevraagd naar de functie en taken van de stadskunstenaar. Dit bleef vaag in de nota. De wethouder heeft dit toen aan de hand van nieuwe afbeeldingen toegelicht. De stadskunstenaar zou volgens de portefeuillehouder gezien moeten worden als verbinder tussen de verschillende cultuurbeoefenaars en zou geen nieuwe projecten opzetten. De stadskunstenaar moet volgens de wethouder op zoek gaan naar het DNA van Boxtel. Andere fracties gingen hierin mee.

Wij hebben aangegeven dat we geen meerwaarde zien in een betaalde stadskunstenaar. Boxtel heeft immers goede actieve cultuurmakers. Onze Boxtelse, Liempdse en Lennisheuvelse cultuurmakers weten elkaar te vinden en bundelen hun krachten met doel niet alleen Boxtelaren te laten genieten maar ook mensen van buiten het dorp kennis te laten maken met ons mooie culturele aanbod. Daar is wat ons betreft geen betaalde stadskunstenaar voor nodig. Daarnaast vindt het CDA dat ook de wethouder van Kunst en Cultuur hier een belangrijke rol in heeft.

Op 19 december stond in het Brabants Dagblad dat het college iemand gaat inhuren om een profiel op te stellen voor een stadskunstenaar.

Dit roep bij het CDA de volgende vragen op:
1. Kunt u aangeven wat de meerwaarde is van het concept stadskunstenaar?

2. Tijdens de bespreking van de cultuurnota heeft de portefeuillehouder enthousiast verteld over de uitwerking van het concept stadskunstenaar. Kunt u uitleggen waarom er nu iemand wordt ingehuurd?

3. Wat zijn de concrete taken en kosten van de persoon die nu wordt ingehuurd?

4. Gaat de adviseur ook in overleg met de cultuurmakers van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel?

5. Krijgt deze persoon ook de opdracht om te kijken of Boxtel wel een stadskunstenaar nodig heeft?

6. U refereert steeds naar de meerwaarde van de stadskunstenaar in Den Bosch. Den Bosch is echter niet te vergelijken met Boxtel. Bent u het met ons eens dat de gelden beter besteed kunnen worden aan projecten in plaats van concepten zoals de stadskunstenaar?

Wij zien de antwoorden op deze vragen graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Hélène van As- Jaspers,

Vera Brouns-Wagenaars,

Kubra Atalay

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.