08 december 2017

#Erfgoed: Pleidooi terugkeer naakte vrouwen op Haagpoortbrug succes

Pleidooi terugkeer naakte vrouwen succesdoor Hanna Buda

7 december 2017

 

Het voelt altijd goed om een wethouder cultuur blij te maken. Vooral als je er inmiddels vier jaar van kritisch woordvoerder cultuur CDA op hebt zitten. Wethouder De Bie zal zichtbaar trots zijn op de beelden die zijn teruggeplaatst op de Haagpoortbrug. 

 

Maar laten we ook een blik achter de coulissen werpen. In september 2015 heb ik de suggestie naar voren gebracht om de authentieke beelden van Theo van Reijn terug te plaatsen op de nieuwe Haagpoortbrug. Wethouder Boaz Adank omarmde mijn idee staande de vergadering. 

Ik vond, wat ik destijds ook in een interview zei, dat het tijd werd om erfgoed en historie wat meer terug te brengen in het straatbeeld. Want een stad zonder geheugen is een stad zonder trots en dynamiek.

 

Theo van Reijn, geboren in Princenhage, was bij leven een bekend beeldhouwer in de stijl van de Amsterdamse School. In 1928 heeft hij ter plaatse op de brug vier beelden uit graniet vervaardigd. De figuren verbeeldden aan de ene kant ‘de ontmoeting’ en de andere kant ‘het afscheid’. Bij de beelden stonden ook nog fraaie, toen moderne elektrische lampen.Een en ander heeft tot 1966 de brug gesierd. Na een vernieuwing van de brug zijn de beelden spoorloos verdwenen. Pas begin van deze eeuw werden ze teruggevonden. Ik moest aan dit verhaal denken toen ik in de Commissie Ruimte de plannen voor de Nieuwe Haagdijk onder ogen kreeg. En toen heb ik dat natuurlijk met succes in de commissie naar voren gebracht.

 

Zoals de wethouders nu blij zijn, ben ik zelf ook zeer verheugd dat ik namens het CDA deze bijdrage heb kunnen leveren aan onze stad.

 

 

Lees ook het interview met mij in Breda Vandaag van 15 oktober 2015:

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2015-10-15/pleidooi-voor-terugkeer-naakte-vrouwen-op-brug-haagweg

 

En het artikel op Breda Vandaag naar aanleiding van de opening van de Haagpoortbrug:

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/2017-12-09/haagpoortbrug-dansend-geopend-fotos 


En het informatieve stuk op Erfgoed Breda / Stadsarchief Breda

https://stadsarchief.breda.nl/verdieping/blog/152-verdwenen-beelden-theo-van-reijn-eindelijk-terug-op-haagpoortbrug 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.