17 december 2020

Parkeerbeleid Breda nog eens aan de orde

Bij de laatste raadsvergadering van 2020. Dit keer door raadslid Huib Jansen met het indienen van een amendement. In het goede voorbeeld hoe 1-op-1 zaken over te nemen, doen wij dat graag hier met het krantenartikel in BN De Stem (ook te vinden op de website van BN De Stem; regio Breda; dd 16-12-2020) 
CDA Breda: Parkeren is te belangrijk en te gevoelig om aan college over te laten
BREDA - De invoering van betaald parkeren in de wijken van Breda is een te gevoelig onderwerp om over te laten aan burgemeester en wethouders. Daarom moet deze bevoegdheid terug naar de gemeenteraad, zodat wordt voorkomen dat de fracties achteraf niet veel meer kunnen doen dan ja en amen zeggen. Dat blijkt uit een wijziging op de Bredase parkeerverordening die de CDA-fractie in stemming wil brengen. Zo'n aanpassing is broodnodig, volgens het christen-democratische raadslid Huib Jansen.
Te vaak gedoe
Volgens hem leidt de ingevoerde van parkeervergunningen te vaak tot gedoe. Zo is er in zowel Zandberg als in de Belcrum geprotesteerd tegen de invoer van betaald parkeren. Daarbij is volgens Jansen voorbijgegaan aan allerlei eisen en voorwaarden die de gemeenteraad daarvoor heeft gesteld. Bovendien zijn er veel inwoners van Breda die raadsleden benaderen met kritiek op de invoer van nieuw parkeerbeleid. Ze leven namelijk in de veronderstelling dat de raad daarover gaat.
Niet het geval
Dat is dus niet het geval. Het is een bevoegdheid van burgemeester en wethouders. Dat heeft onder meer toe geleid dat de ingevoerde van betaald parkeren in Zandberg alleen nog maar kon worden besproken , nadat het CDA een zogeheten 'bespreeknotitie' had opgesteld. Dat moet anders, zegt Jansen. Parkeren is volgens hem een ​​'zeer politieke gevoelige kwestie die een sterke democratische legitimatie betaamt'. En dat betekent dat de verantwoordelijkheid voor dit soort wat hem betreft weer bij de komt te liggen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.