12 februari 2017

Amendement: Volledig vrij parkeren centrum met blauwe zone

Tijdens de raadsvergadering van 7 februari 2017 werd het voorstel Samen Deurne centrum verbeteren behandeld. Het voorstel betreft een pakket aan maatregelen om het centrum aantrekkelijker te maken. Een van de voorstellen is dat men 's ochtends tot 13:00 uur gratis kan parkeren in Deurne Centrum.

Namens het CDA Deurne deed Raadslid Benny Munsters het woord:

Voorzitter, voor ons ligt de ‘notitie Samen Deurne Centrum verbeteren’

Een notitie waarin diverse partijen in het centrum en de gemeente een pakket van maatregelen hebben opgesteld die als doel moeten hebben om de leegstand te verminderen, de economische vitaliteit in en rondom het centrum te verbeteren en het centrum aantrekkelijker te maken voor bezoekers zodat deze langer verblijven, meer besteden en vaker terugkomen.

We doen de werkgroep en de wethouder te kort wanneer we alleen spreken over de meest concrete maatregel, namelijk het deels vrij parkeren.

Het CDA ziet het centrum als een pretpark waar je graag naar toegaat en graag verblijft, echter wanneer je alleen de parkeerkosten verlaagd krijg je nog niet meer bezoekers.

Daarom heeft het CDA  zoals vele weten in de commissies altijd gepleit voor een brede en integrale aanpak, waarin wonen, toerisme, recreatie, werkgelegenheid en andere beleidsvelden betrokken zouden worden in een plan van aanpak. Daarbij hebben we destijds samen met VVD Deurne een motie ingediend, toen afgeschoten door de meerderheid vanuit de argumenten onduidelijkheid en onzekerheid, blijkt nu deze motie de start te zijn geweest voor een deel van deze discussie.

CDA Deurne heeft de notitie van boven tot onder bestudeerd en heeft geen twijfel bij de inzet van de ondernemers, wel stellen we de vraag of de wethouder het maximale er uit heeft gehaald, aangezien de raad noch de commissie betrokken is geweest bij het opstellen van de varianten. Tenslotte ligt het budgetrecht bij de raad. Nu lijkt de wethouder op pad te zijn gegaan met door de coalitie meegeven zakgeld. Waarom hebben we geen open en transparant debat gevoerd, waarin de raad de keuzes had voor meerdere opties waarin de financieel gevolgen duidelijk werden voorgelegd.

Daarbij heeft het ons verrast dat de wethouder de inbreng van de inwoners van het centrum over het hoofd heeft gezien.

Het CDA staat voor Duidelijkheid en Zekerheid voor ondernemer, bezoeker en inwoners van Deurne, het nu voorliggende voorstel en dan met name de paragraaf omtrent vrij parkeren, lijkt te zijn gestuurd door een compromis tussen verschillende coalitiepartijen. Het CDA ziet dat het sluiten van compromissen lijdt tot onduidelijkheid en onzekerheid, en wil de inwoners van Deurne, duidelijkheid en zekerheid bieden, doormiddel van een doortastend amendement, dat pleit voor gratis parkeren en oplossingen zoekt middels een blauwe zone alsook de gemeente stimuleren om het goed voorbeeld te geven door haar eigen personeel te stimuleren gebruik te maken van de parkeer garage.

voorzitter, We hebben ondernemers gevraagd wat zij vinden van het gratis parkeren. De antwoorden zijn duidelijk: meer bezoekers die rustiger winkelen en die niet langer gejaagd op hun horloge kijken of ze wel op tijd bij de parkeermeter terug zijn.

voorzitter, Het CDA vindt dat gemeente Deurne een sleutelrol moeten vervullen bij het vestigingsklimaat in het winkelcentrum … Een maatregel die we eenvoudig kunnen nemen is het wegnemen van de parkeertarieven’. CDA zegt doe dat dan ook!

---

Het amendement werd niet aangenomen alleen CDA Deurne en Progressief Akkoord / Groen Links waren voor het amendement. In een stemverklaring hebben we vervolgens aangegeven in te stemmen met het voorstel ondanks dat het amendement verworpen werd omdat het in ieder geval beter is dat er iets gebeurd dan niets. Het blijft echter een gemiste kans om het direct goed aan te pakken en duidelijkheid te geven aan ondernemers, burgers en bewoners van het centrum.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.