10 november 2016

Beschouwingen Begroting 2017

Algemene Beschouwing Begroting 2017

Voorzitter,

Van vorig jaar “Samen kunnen we meer” naar nu “Samen de vruchten plukken”. Vorig jaar heb ik het college aangesproken op het missen van en gepleit voor een voorzichtige en weloverwogen investeringsagenda. Uit de gekozen titel mogen we dan nu afleiden dat we samen vruchten gaan plukken het komend jaar. Onze fractie heeft met volle nieuwsgierigheid de begroting 2017 tot zich genomen. Die vruchten zouden moeten blijken uit de vraag naar middelen voor de begroting 2017 (te vinden op pagina 10). Met tranen in de ogen hebben we het lijstje bekeken. 2,2 miljoen vraag naar middelen voor de begroting 2017 waarvan 2 miljoen nodig is voor wegenonderhoud omdat we door de provincie op onze vingers zijn getikt inzake het wegenbeheerplan 2017-2021. En 274.000 euro voor lastenverlichting voor onze burger. Dat komt neer op 5% lastenverlichting waarmee we nog steeds ruim 20% hogere OZB hebben als bv Gemert-Bakel. De overige zaken zijn financiële peanuts. En ja we zijn blij met bijvoorbeeld zo’n peanut van 14.000 euro voor publicaties in het Weekblad waar we al verschillende jaren naar gevraagd hebben en die dan nu eindelijk tot de vruchtenlijst behoort.

Voorzitter, het is dus eigenlijk maar matig vruchten plukken wat er in de begroting 2017 voorgesteld wordt. Net zo matig als het ratio weerstandsvermogen dat niet zoals gesteld op blz 12, 1,1 is en dus voldoende zou zijn conform de tabel op blz 67 maar 0,99 is. En daarmee conform die zelfde tabel matig is. Maar hier zit ons probleem niet, behalve dan dat we vinden dat een simpele berekening van 10,4 gedeeld door 10,5 wel goed uitgerekend moet worden.

Ons probleem zit in het feit dat we de urgentie van investeren in onze samenleving niet terugzien in de begroting 2017. Wij missen in deze begroting de omslag naar dienstbaarheid aan onze burgers. De bomen her plant in Neerkant waar we raadsbreed tijdens de kaderbrief in juni om gevraagd hebben wordt doorgeschoven naar het volgend jaar. We weten dat er nog overleg komt, maar er is geen euro gereserveerd hiervoor. Wanneer begrijpt u nu eens, dat wanneer onze inwoners bereid zijn de handen uit de mouw te steken dit een basis vormt voor te voeren beleid. Daarom dienen we een amendement in om over een periode van drie jaar 100.000 euro te reserveren in de begroting om de bomenstructuur in Neerkant te herstellen en vertrouwen uit te spreken naar de inwoners van Neerkant in hun inzet voor een mooi aantrekkelijk dorp.

De aanpak om het centrum van Deurne aantrekkelijker te krijgen en leegstand tegen te gaan laat nog steeds op zich wachten. Raadsopdracht R04 “Herzie het parkeerbeleid” wordt wel genoemd maar geen extra middelen zijn er opgenomen in de begroting 2017. Een mooi artikel in het weekblad van de bijeenkomst van centrum ondernemers in het opnieuw geplaagde cultuurcentrum. Wanneer begrijpt u nu eens dat met alleen praten over plannen we geen steek verder komen, omarm daarom de ideeën van onze ondernemers en inwoners en gebruik deze als uitgangspunt voor beleid. Ook op het gebied van leges voor plannen e.d. hebben we jaren gevraagd hier iets aan te doen. Door samen in deze raad deze problematiek op te pakken kunnen we stappen maken voor onze burgers en daarom dienen we graag samen met de andere fracties een motie in om uiteindelijk tot lagere leges te komen.

Voorzitter, de transitie van het buitengebied staat nu even stil in afwachting van de reacties op het ter inzage gelegde 3e herziening bestemmingsplan buitengebied. U spreekt op blz 24 over kansen, maar wat we constateren is een totale stand-stil. We zien het college regels stapelen waardoor huizen onverkoopbaar worden en blijven en familiebedrijven geen enkele ruimte krijgen om nieuwe verdienmodellen naast hun bedrijfsvoering te ontwikkelen. Wanneer begrijpt u nu eens dat de zorgen van alle inwoners in het buitengebied uitgangspunt van beleid zou moeten zijn. Onverteerbaar dat burgers zolang in onzekerheid worden gelaten!

Positief is dat we zien dat het Jaagpad fase 2 in Helenaveen eindelijk wordt aangepakt met dank aan het landinrichtingsproject Peelvenen. Maar de aanpak van het gevaarlijke fietspad op de kruising Oude Peelstraat – Lage Brugweg laat helaas op zich wachten. De CDA fractie vindt het van groot belang dat er een oplossing voor deze situatie komt zodat we de burgers in Helenaveen een veiligere oversteek en fietspad kunnen bieden.

Over kansen zien gesproken, 2020 komt snel dichterbij. Het wordt hoog tijd om actie te ondernemen met het glastuinbouwgebied aan de Langstraat. In plaats van afwachtend toe te zien verwachten we een actieve houding en kom terug bij deze raad met een plan!

Voorzitter, het sociale domein is voor de CDA fractie nog steeds een groot punt van zorg. Op basis van de jubel uitingen naar aanleiding van de gehouden enquete hebben we zeer kritisch gereageerd in de commissie en is een zesje voor ons echt geen geweldige prestatie. Ons burgercommissielid werd door de wethouder natuurlijk van repliek voorzien maar nog geen twee weken later tijdens de zorg bijeenkomst in het al eerder genoemde opnieuw geplaagde cultuurcentrum waar een van de presentatoren refereerde aan de “mooie” resultaten van de enquete, konden we uit de reacties van het publiek merken dat de door ons geuite zorgen, leeft bij veel burgers. Onbewust werken we ook hier in Deurne mee aan de uitholling van de zorg voor met name ouderen. U begrijpt dat het absoluut niet kan om uw prestaties te bejubelen terwijl de zorgen die door deze kwetsbare groep geuit wordt, juist uitgangspunt zou moeten zijn voor een beter zorgbeleid. Wij dienen daarom een amendement in om structureel voor de komende 4 jaar in de begroting 150.000 euro per jaar op te nemen voor ondersteuning in de Huishoudelijke Hulp naar voorbeeld van de gemeente Moerdijk. Verder willen we erop hameren dat zorggelden gereserveerd blijven voor de Zorg en niet gebruikt worden om gaten in de begroting op te vullen. Wij zouden graag in de commissie verder willen praten over de mogelijkheden om een gedeelte van de overgebleven zorggelden te gebruiken voor verlaging van de eigen bijdrage zoals nu ook in Helmond wordt onderzocht.

Voorzitter we hebben in de vorige begrotingsbeschouwingen onze zorgen uitgesproken over de ontwikkelingen van Peel 6.1. Er bleven steeds minder taken over en dit jaar hebben we het failliet gezien van de samenwerking Peel 6.1. Nu wordt er gewerkt aan Peel 5.1. We snappen trouwens dat men van deze naam af wil. Maar wanneer gaan onze inwoners nu eens concreet de vruchten plukken van effectieve samenwerking. De Provincie zit ons op de huid omdat zij vanuit een veerkrachtig Bestuur ons hier in de Peel nauwlettend volgen. Het goed functionerende en door voorgaande colleges hier in Deurne, opgezette Peelnetwerk, is beëindigd en wordt ingeruild voor een nog op te zetten organisatie met een smallere agenda waar geen middelen voor zijn gereserveerd in de begroting. U begrijpt toch hopelijk dat samen meer bereikt kan worden dan alleen.  

Voorzitter, ad hoc wordt de Wieger geholpen om overeind te blijven. Ad hoc moet er ingegrepen worden bij het Cultuurcentrum. Ad hoc spreken we over de vriendenkringen. De CDA fractie vindt dat we op de eerste plaats de Deurnese cultuur moeten faciliteren zoals sportverenigingen, toneelverenigingen, harmonieën, zangverenigingen etc. Steun onze verenigingen in de breedste zin, in plaats van bijvoorbeeld te dwarsbomen met OZB belasting. Daarom dienen we samen met Deurne Nu, PvdA en PA/GL een motie in omdat we vrijwilligersorganisaties niet willen belasten met bv een stijging van de kosten voor een Verklaring Omtrent Gedrag. En u begrijpt dat wanneer je ook bovenlokale cultuur wilt door-ontwikkelen dat daar dan ook middelen voor nodig zijn. De CDA Fractie wil een echt vernieuwend cultuurbeleid tot stand brengen dat de knelpunten ook echt aanpakt en waardering uitspreekt naar de vrijwilligers in de cultuursector!

Voorzitter, onbegrijpelijk vinden we het idee om een open dag van 10.000 euro te organiseren in 2017. Het doel is dat voor 10.000 euro de inwoner een kijkje in de ambtelijke organisatie krijgt. Dat geld kan wat ons betreft veel beter besteed worden aan ondersteuning van evenementen, die vele vrijwilligers in Deurne organiseren voor onze inwoners, zodat deze evenementen niet verloren gaan en evenementen bijvoorbeeld geen leges meer hoeven te betalen. Ook hiervoor dienen wij een amendement in. De CDA Fractie wil hiermee laten zien dat wij de inzet van de vele vrijwilligers voor een aantrekkelijk Deurne waarderen en op deze wijze willen ondersteunen.

Wat betreft de grond en vastgoedexploitatie is deel B de uitwerking van het  vastgestelde deel A in juni 2016. Aanvullend daarop wordt het tijd dat we naast de vele bouwprojecten door ontwikkelaars weer ruimte creëren voor de groep doorstromers om op vrije bouwkavels een eigen huis te bouwen. U begrijpt dat ook deze vragen uit onze samenleving uitgangspunt moeten zijn voor woonbeleid.

Afrondend voorzitter,

U begrijp dat de CDA Fractie naar aanleiding van deze begrotingen het belang van onze inwoners veel beter terug wil zien dan nu het geval is. Dit willen we graag oppakken met de andere fracties. De effecten van de ingediende amendementen blijven ruim binnen de begrotingseis dat deze over vier jaar sluitend (positief) moet zijn.

Leo Cuijpers, Fractievoorzitter CDA Deurne, 8 november 2016

Amendement Bomen Neerkant

Amendement Evenementenfonds

Amendement Huishoudelijke Hulp

Bijlage Amendement Huishoudelijke Hulp

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.