22 juni 2011

Bezuinigingen Deurne blijven overeind

DEURNE - De bezuinigingen zoals het college van B en W van Deurne die heeft voorgesteld, gaan volgende week in de raadsvergadering zo goed als ongeschonden de finish halen.   De fracties brachten maandagavond in de voorbereidende commissiegadering nuances aan, deden voorstellen en legden hun eigen accenten, maar grote ingrepen in de plannen van het college gaan er niet komen. B en W hadden bewust al zo'n vier miljoen euro aan bezuinigingen voorgelegd, terwijl ze op 3,7 miljoen moesten uitkomen. "Met inbegrip van de zaken die vanavond zijn aangedragen, denk ik dat we een heel eind komen", toonde wethouder Jasper Ragetlie zich gerust.

Veel Deurnenaren die eerder op de avond bij de manifestatie op de Markt aanwezig waren, woonden later ook de speciale vergadering bij. Alle beschikbare stoelen in het gemeentehuis werden benut: 180 in getal. "Dit is denk ik een unicum in de geschiedenis van Deurne", sprak CDA-fractievoorzitter Leo Cuijpers over de grote opkomst. Gek was dat niet, want, zo zei Jan Adriaans (PvdA): "Ik ben dertien jaar raadslid maar ik heb nog niet meegemaakt dat de bevolking van Deurne zo hard getroffen wordt."

De meeste vertegenwoordigers van de instellingen in de raadszaal keerden overigens teleurgesteld huiswaarts. De voorstellen van het college vinden steun bij een meerderheid van de raad. Alleen kinderopvangorganisatie Spring mag hopen op een aanpassing van de bezuinigingen op de peuterspeelzalen. De aanleg van de Zuidelijke Omlegging zal waarschijnlijk niet vertraagd worden en de publicaties van de gemeente in het Weekblad voor Deurne blijven gehandhaafd. Alternatieve bezuinigingen werden bijvoorbeeld gevonden in de budgetten voor ICT, reconstructie en regionale samenwerkingsverbanden.

Het vuurwerk in de discussie bleef achterwege. Dat had natuurlijk ook te maken met de motie van de coalitie, die halverwege vorige week al aankondigde dat de jeugdsubsidies en de bijdragen aan harmonieën en fanfares buiten schot blijven. Ten koste van een extra bezuiniging van vijf fte op het ambtenarenapparaat. De motie heeft DeurneNu achterdochtig gemaakt, zei fractievoorzitter Will Tielemans. "Het college brengt een slechte boodschap en vervolgens komt de coalitie op een bewust moment met een motie om het college uit de wind te halen."

VVD-fractievoorzitter Jeroen van Lierop sprak van een 'onsmakelijk spel' van de coalitie en het college. "De dichtgetimmerde achterkamertjesnotitie lijkt het debat van vanavond overbodig te maken."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.