29 maart 2015

Inbreng Vrijetijdseconomie

Commissie Ruimte & Economie 24-3-2015

- CDA onderschrijft de insteek van uitnodigingsplanologie en ziet hierin een bevestiging van de eerder bij de discussie over de aanpak van de herziening bestemmingsplan door onze fractie ingebrachte standpunten. echter het gekozen instrumentarium van de derde herziening en thematische aanpak sluit hier op niet aan. Beter zou zijn de verordening Ruimte 2014 van de provincie als maatstaf te nemen en met de beschreven actieve aanpak aan de slag te gaan in plaats van veel tijd en ambtelijke inzet, die toch al uiterst schaars is,  te verdoen aan dit traject. Maar wellicht, wij blijven optimistisch, dat voortschrijdend inzicht hiertoe nog eens kan leiden.

-CDA blijft staldering afwijzen omdat dit leidt tot negatieve creativiteit bij ondernemers.

- CDA vindt in de weergave van de discussie uit de vorige vergadering  haar standpunt van een dynamische invulling terug. Er moet dringend beweging komen in de agrarische sector om in verwevingsgebieden de koppeling van food-zorg en design met beleving mogelijk te maken. Hierbij hoort ook de ontwikkeling van een multifunctioneel landschap. het CDA verwijst daarbij naar de studie landschapsarchitectuur van de academie voor bouwkunst in Amsterdam: Go nuts genaamd, verricht voor de Peelhorst.ook cultureel erfgoed kan daarin een plaats krijgen.

- met de ondernemersorganisaties is het CDA van mening dat met name in de extensiveringsgebieden kansen gezocht moeten worden voor de noodzakelijke cross overs tussen food, detailhandel en horeca. De verwevingsgebieden zijn hiervoor niet geschikt. daar gaat het om verbreding van de agrarische sector.

- Met de insprekers is het CDA van mening dat actief een ontwikkeling op gang gebracht zou moeten worden. Zoals een van de insprekers schrijft: door het alleen te benoemen zal er niet veel veranderen. Ook budget zal er vrij gemaakt moeten worden om creatieve processen op gang te brengen. Wellicht dat ook op dit terrein, zoals ook gebeurt rondom leefbaarheid en leegkomende kerken, het Peelnetwerk een rol zou kunnen spelen.

- concreet wil het CDA ingaan op de inbreng welke de VVV levert. Een korte verbinding tussen de kern Deurne en het Peelgebied vraagt om aandacht. Overwogen zou kunnen worden het gebied tussen de Veghelsedijk en de Griendsveenseweg een andere status te geven als verwevingsgebied en de gevraagde verbinding te leggen vanaf Pannenschop,  op een mooie bestaande zandweg, de Veghelsedijk, langs de Vlier naar Halte bij Griendtsveen waar ook een mooie Peeltroef is gelegen. In dit gebied  vindt al verweving plaats zodat dit verder versterkt zou kunnen worden.

Wat ons betreft mag de notitie naar de raad, maar blijven wij anders kijken tegen het proces van de 3e herziening buitengebied.

Carel Dahmen, burgercommissielid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.