24 april 2015

Motie: Plattelandswoning

Fractievoorzitter Leo Cuijpers bracht tijdens de raadsvergadering op dinsdag 21 april 2015 een motie in inzake het meenemen van het instrument Plattelandswoning in de derde herziening bestemmingsplan Buitengebied. Lees hieronder zijn inbreng:

Voorzitter

In de commissie Ruimte en Economie is het onderwerp Plattelandswoning aan de orde geweest. De meningen hierover liepen uiteen. Het belangrijkste argument hierbij was de onduidelijkheid van twee uitspraken van Raad van State. Echter de wet plattelandswoning wordt nu al in ongeveer 20 gemeenten prima toegepast waarbij per gemeente het gaat om zo’n 5 aanvragen op jaarbasis. Belangrijk hierbij is dat het toegepast wordt op individuele basis en daarmee probleemsituaties opgelost kunnen worden. Bijvoorbeeld van niet legaal wonen in een bedrijfswoning bij een actief bedrijf. De sfeer die uitgeademd wordt door de twee uitspraken van raad van state doet geloven dat de plattelandswoning onderuit gaat. Dit proeven wij totaal niet uit de beantwoording van de minister in haar brief aan de tweede kamer. Ook op omgevingsjurist.nl lezen we in een artikel van maart jl. Plattelandswoning regelen in bestemmingsplan? Hoe het wel kan! Met een duidelijke uiteenzetting hoe deze wet zorgvuldig met inacht neming van een goede ruimtelijke ordening kan worden toegepast.

Wij zijn van mening dat Deurne een kans laat liggen als de wet plattelandswoning niet wordt meegenomen in de derde herziening. Sterker nog als we werk willen maken van het buitengebied en de problemen die zich daar voordoen daadwerkelijk willen aanpakken dan heb je alle instrumenten nodig. Wachten tot eventueel de 4e herziening zorgt ervoor dat we achter de feiten aanlopen en het bij voorbaat voorlopig uitschakelen van deze wet zal het proces om een transitie in het buitengebied op gang te helpen alleen maar bemoeilijken. Om die reden brengen wij deze motie vreemd aan de orde van de dag in op deze vergadering om onze burgers te kunnen helpen in vervelende situaties en om goed uitgerust met instrumenten een daadwerkelijke transitie op gang te krijgen.

Klik hier voor de Motie Plattelandswoning

De fracties Deurne Nu en VVD Deurne die de plattelandswoning in hun verkiezingsprogramma hebben staan stemden tegen. De motie kreeg wel steun van Wilbert van Deursen van Progressief Akkoord en Frank van Tilburg en Peter Tabor van Transparant Deurne. Derhalve is de motie dus door de meerderheid van de raad verworpen en daarmee de enige mogelijkheid om illegale situaties in het buitengebied te kunnen legaliseren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.