03 oktober 2015

Parkeerbeleid

Het gaat hier niet of er voldoende parkeergelegenheid is maar op de manier van parkeren, wel of niet betaald.

Ondernemend Deurne ziet gratis parkeren als een belangrijke oplossing in het teruglopend bezoekersaantal. Wij hebben als CDA fractie kennis genomen van de door hun opgestelde notitie en verzamelde informatie. De noodkreet die daaruit klinkt is helder.

Wij zijn er als CDA van overtuigd dat gratis parkeren een bijdrage zal leveren maar we beseffen ook dat dit niet de enige sleutel is voor  dé oplossing voor de detailhandel.

De CDA fractie denkt dat het goed is om hiervoor een experiment op te zetten waarbij op korte termijn de kosten te overzien zijn en dit dan evalueren. Wij denken dan bijvoorbeeld om het parkeren in de parkeergarage gratis te maken voor een bepaalde periode en misschien nog een andere plek in het centrum (bv parkeerplaats tussen Kerkstraat en Molenstraat). Wel moet er voorkomen worden dat alle plaatsen bezet worden door werkend Deurne want we willen juist de bezoeker stimuleren naar het centrum te komen. Je zou dan kunnen denken aan bijvoorbeeld 2 uur gratis parkeren d.m.v. een blauwe zone. We zouden dit graag met de financiële consequentie uitgewerkt willen zien zodat we hier tijdens de begrotingsbehandeling een besluit over kunnen nemen.

Tegelijkertijd tijdens het experiment zou er uitwerking gegeven moeten worden aan een bredere opdracht: “Hoe kunnen we het centrum aantrekkelijker maken”. Hierin moeten dan parkeerbeleid, detailhandel beleid en woonvisie samen komen om de juiste randvoorwaarden te scheppen die heel hard nodig zijn. Verder zijn het CCD en de bibliotheek voorzieningen die van belang zijn voor het functioneren van het centrum en die ook baat hebben bij een goed werkend parkeerbeleid in het centrum.

Peter Strijbosch, raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.